這間台式茶屋應該係呢區最近好有人氣的新食肆,見到好多foodie分享,介紹是香港首間香港首間鍋煮奶茶專門店,咁我嗰個有空就行過去試吓啦。去到先知原來係一間小小店,店內只得2個座位,就係見到大家都喺係店內打卡美食的位置,可是當天已經被人坐咗嚕。店外有一張木枱仔,不過中午時間坐喺度會曬死。我見大部分食客都係嚟叫外賣,咁我就唯有叫外賣攞回家食啦 (好彩我住喺附近咋!)芋泥肉鬆蛋吐司 (HK$42).即叫即製,等咗15分鐘左右.2片麵包有烘熱過,不過外賣盒帶有熱濕氣,麵包變得濕濕哋,還好食落都幾鬆軟嘅.呢份吐司賣相也麻麻哋,比例上係比較多芋泥,一隻煎蛋和少少肉鬆,坊間說的爆餡呢?🤨.自家製芋泥,口感都幾綿蜜,微微甜.煎蛋,期待餐牌上寫的「流心半熟蛋」的效果,可是巳煎熟咗啦,不過蛋味豐富👌🏻.肉鬆,真係唔多,鹹香味OK👌🏻鍋煮鐵觀音奶茶配小芋圓 (單點價 HK$30/500ml,跟吐司 +HK$18).要求微甜少冰,結果真係唔甜和正常冰🤨,味道變咗係奶水,零茶味,淡謀謀的.小芋圓,口感微煙韌,可惜無味🤨.我對呢杯嘢真係好失望😞

芋泥肉鬆蛋吐司 (HK$42)
.即叫即製,等咗15分鐘左右
.自家製芋泥,口感都幾綿蜜,微微甜
.肉鬆,真係唔多,鹹香味OK👌🏻

芋泥肉鬆蛋吐司 & 鍋煮鐵觀音奶茶配小芋圓

芋泥肉鬆蛋吐司 & 鍋煮鐵觀音奶茶配小芋圓

芋泥肉鬆蛋吐司

.小芋圓,口感微煙韌,可惜無味🤨
.我對呢杯嘢真係好失望😞

鍋煮鐵觀音奶茶配小芋圓

2022-10-07
15 分钟 (外卖自取)
芋泥肉鬆蛋吐司