2023-10-19 33 浏览
今日同朋友喺元朗yoho 小聚,拣左呢间以台湾美食为主题嘅小店。小店以台湾海岸零感为主题,以蓝色扎染作布置,简单优雅而又带住浓厚嘅艺术感,一进店已经感觉非常舒适,令人轻松自在,食欲大增。食物种类有牛肉面,鲁肉饭同唔同嘅台湾小食。我点左一杯木瓜牛乳。非常受欢迎嘅台湾特色饮品,木瓜嘅清香与牛乳嘅醇厚完美结合,清爽又滋润。饮落会感受到果肉与牛乳搭配非常好,口感丰富,令人回味无穷,推荐!除左木瓜,仲有其他味道嘅牛乳大王同苦瓜汁大王都系几吸引,下次再试。我地亦试左店里小吃之一:咸蛋黄芋泥球。呢个外表金黄、内馅绵软嘅小球非常诱人。咸蛋黄嘅咸香与芋泥嘅甜味非常搭配,咬落去香气四溢,令人忍唔住一球接一球。另外点左一份原条鳗鱼起司玉米蛋饼。卖相吸引,店员为我地用火烧香鳗鱼嘅表面,比d香气搞到劲想即刻食,简直系测试我耐性嘅时刻。呢个鳗鱼蛋饼一咬落去比想像中更美味。蛋饼口感酥脆,鳗鱼香气浓郁,肉质香嫰,配埋芝士嘅奶香同粟米爽甜嘅口感,味道同质感都完美结合。仲有胡麻汁凉拌苦瓜。苦瓜切成薄片,与胡麻汁拌匀,口感清爽又带有胡麻香味,解腻又开胃。健康感亦提升,不爱吃苦瓜嘅人应该会对佢刮目相看。最后,我地点左一份伯爵

食物种类有牛肉面,鲁肉饭同唔同嘅台湾小食。

木瓜牛乳

咸蛋黄芋泥球

胡麻汁凉拌苦瓜

最后,我地点左一份伯爵茶冻芋圆配粉粿作呢餐嘅总结。伯爵茶冻芋圆,系芋圆拌上茶味冻糕嘅特色甜品,芋圆口感软糯,而伯爵茶味亦非常香浓,甜味调较得宜。配埋粉粿,冰冰凉凉嘅感觉令人喜爱,再加上绿豆同黑珍珠,食落甜而不腻,软糯交融埋一齐,美味可口。

伯爵茶冻芋圆配粉粿

整体食物味道好,店员有礼亲切,店内环境亦令人真系感受到台湾风情,下次会再黎。

木瓜牛乳
咸蛋黄芋泥球