2022-05-22 21 浏览
趁放假天氣又好,當然要出去搵好嘢食調劑一下心情朋友話想食台灣野,我諗起九龍灣呢間好有台灣風味嘅小店就啱哂喇呢度處處都充滿懷舊台灣嘅佈置,特別多個大紅燈籠高高掛喺呢處嘅特色令人恍似置身台灣一張menu,已經清楚有齊主菜,小食,甜品和飲料,以供選擇。先嚟兩杯飲料胚芽珍珠奶茶和冬瓜檸檬蘆薈,奶茶底香濃,冬瓜檸檬清新,夏日消暑解渴滷味拼盤,包括有豆腐,雞翼,牛肚,豬耳,雞蛋,滷水汁夠入味,啱哂樣樣都想試吓嘅朋友主食分別叫了紅燒牛腩刀削麵和香酥雞扒魯肉飯鹽酥雞扒夠香脆入面又唔會太乾身,配合埋台灣嘅香米,非常之開胃。紅燒牛腩麵湯底濃郁牛腩又夠腍,刀削麵有咬口,非常煙韌。兩者份量啱啱好。芋圓仙草豆奶本來都已經好飽肚,友人話點都要食番個甜品先夠完美,而呢碗豆奶內有齊芋圓,紅豆,珍珠和仙草,很足料並不太甜
趁放假天氣又好,當然要出去搵好嘢食調劑一下心情

令人恍似置身台灣

先嚟兩杯飲料