2006-03-13
真係好多好多年未o黎過,因為地點好唔就腳。不過今次fd係度擺雙滿月酒,當然要俾面。比一個月前,係尖咀的聚德軒,呢度好好多。因為大家都係擺滿月酒,菜式都差不多,有得比較之下,呢度大部份菜式都唔錯,當然大家價錢有別,不過材料好之外,仲有廚師的手藝都好緊要。乳豬全體除了夠脆外,最特別是配乳豬食的包皮,面頭佈滿黑白芝麻,好夠香。雞絲翅-雖然魚翅多少是重要,但我覺得最緊要係唔好糊狀,淨係食到漿粉開,這裡算是的恰到好處。炸蝦及炸蟹丸,買相好金黃,睇得出係即炸,食落亦好香脆。老虎斑-雖然大條,但魚肉不會好老及韌,幾嫩口。另外幾道菜,亦不弱,最緊要係茨汁唔多。干燒伊麵同荷葉飯,朋友就贊伊麵好食,我就認為荷葉飯好,除了D飯吸晒荷葉香味之外,飯都幾爽身。甜品係唔係普通的紅豆沙,而係紫米露,材料雖不算太多,但好夠味又唔會好甜。最後美點雙輝是牛油cookie同笑口棗夠鬆脆,都幾有水準,唔係行貨。
炸蝦及炸蟹丸,買相好金黃,睇得出係即炸,食落亦好香脆。
老虎斑-雖然大條,但魚肉不會好老及韌,幾嫩口。
另外幾道菜,亦不弱,最緊要係茨汁唔多。