2017-04-10
日前男友在長沙灣做野,便相約係附近食晚餐。所以我做足功課,Search OpenRice,呢間餐廳係長沙灣排名第一位,當然要去朝聖一下啦!餐廳位於荔枝角與長沙灣中間,荔枝角出會較易搵到,大概慢行15分鐘就到。推門便見到掛左佢地招牌名燈既open kitchen,加上餐廳用左黃燈,令到氣氛相當有feel!坐低後,店員好有善地遞上兩杯水。因我地係海鮮怪,所以我點左白酒蜆意大利麵,男友點泰式軟殼蟹羅勒葉墨魚麵。白酒蜆意大利麵店員一放低便聞到濃濃既酒味,有好多蜆,意粉上仲放左羅勒,好香!成個意粉用左好多蒜頭,加上微辣,我地連汁都飲埋!真係幾鐘意呢種煮法,比起白汁,呢個一啲都唔會油膩,反而越食越過癮!泰式軟殼蟹羅勒葉墨魚麵呢碟份量都幾澎湃,又係用左大量蒜頭去煮,感覺好夠「穫氣」!而意粉煮得剛剛好,軟殼蟹亦炸得香口,因為係泰式,所以會越食越辣!見到隔離檯上既燈泡飲品,實在太可愛,忍唔住都叫左杯Mango Banana Energizer,順便可以解辣!食完主菜,一定要食甜品,睇到餐牌上Explorer係一道secret dessert,所以好奇點左黎試!問埋店員,呢個叫Shiro!以為全部係雪糕,
坐低後,店員好有善地遞上兩杯水。
以為全部係雪糕,因口感凍凍地,當中有食到柚子味、焦糖味。而且有一隻味咸咸地,所以好奇問下店員,原來係frozen miso foam!難怪會有咸味,第一次食味噌做的甜點!一道甜酸咸都有既甜品,好有創意。