2017-07-14
需要天氣熱熱地,但我地幾個朋友仔都不怕炎熱,走去打邊爐,只要冷氣、抽風做得好就冇問題啦!今次選左地點超方便的一鍋豐,個個朋友仔都好就腳!我地就選左個象拔蚌海鮮火鍋餐,有限量的海鮮,包括有:鮑魚仔、有殼蠔、海星班、象拔蚌仔、珊瑚蚌、桂花蚌、蟶子、蝦。。。簡真係應有盡有!淨係見到成食材,都知道新鮮喇!我個人就最欣賞個鮑魚仔,夠彈形!另外就係個蠔喇!雖然唔係好大隻,但勝在蠔味十足!醬料區有很多選擇,包括蒜蓉。炸蒜蓉。芫茜。青蔥。辣椒。胡麻醬。沙茶醬。豉油等等,你想要咩呢?飲品種類很多,任你選擇,梗有一款啱你!芒果汁。味道不會太假,不會太甜,不錯啊!粟米鬚茶。味道不太淡,又沒有茶的單調!湯底,我地要胡椒銀杏豬肚湯,平時媽咪屋企整,成日話個豬肚好難洗,要洗好耐先得,好麻煩!不過呢度的豬肚,清潔得不錯呀,豬肚份量又多,胡椒的味道又剛剛好,不過胡椒控的米仔就話如果胡椒味再重D就重正喎~~!原來我地選的象拔蚌套餐同其他餐唔同,係可以有日本帶子、手切安格斯牛小排、頂級肥牛粒、黑豚腩片、白鱔片選擇,仲要係任食,點會唔滿足呢~~~手切安格斯牛小排、頂級肥牛粒兩款牛肉味香濃,各有各特色,但入口也很不錯,有咬口
今次選左地點超方便的一鍋豐,個個朋友仔都好就腳!
淨係見到成食材,都知道新鮮喇!
兩款牛肉味香濃,各有各特色,但入口也很不錯,有咬口!
不過要記得不可以灼太耐,否則會破壞肉質。
蜆肉夠肥美,好彈牙!
帶子肉夠厚,好鮮味!
濃郁的胡椒銀杏豬肚湯底配合響鈴卷,很滿足!
自已慢慢放落湯底,要大粒有大粒,要細粒有細粒,每粒都非常彈,又有口感,正!
蔬菜類的質量也不錯,配合龍蝦湯的精華,清甜!