2020-05-13 74 浏览
之前喺師大夜市,成日都幫襯呢一間燈籠滷味。應該都有大半年冇去過台灣好掛住台灣嘅牛肉麵、鴨血、鹽酥雞等等小食。幸好香港都有好多台灣嘅店舖,可以食到呢一啲野,不過當然一定食原店嘅口味最好。之前經過都好想試呢間燈籠滷味,但係見人多就放棄左。今晚咁啱去咗做facial,行過呢間舖頭就一於試吓外賣返屋企食。呢度嘅好處係唔係淨係食燈籠滷味,仲有好多唔同種類嘅台灣小食。我想很多人其實都已經試過食,所以都冇乜好講冬粉,素鵝同埋百葉豆腐基本上係必點。基本上嗰個質素同喺台灣食真係一樣,個種感興覺好滿足。叫了點小吃,滷肉飯完全係意想不到的驚喜,肥肉加上點醬油,飯粒粒好有口感,千萬不要以為得滷味好。個鹽酥雞都幾好,加了一點蘋果調味下,好fresh。我愛蕃薯,就一定會覺得呢個地瓜條好正,最正係屋企放咗30分鐘,沖完涼然後煲劇再吃都一樣咁好食。令我驚喜嘅因為可食到佢個滷味外,仲可以食到好多質素高的小吃。就算不吃滷味,都無問題,因為重點係要找台灣的味道。

之前喺師大夜市,成日都幫襯呢一間燈籠滷味。

之前經過都好想試呢間燈籠滷味,但係見人多就放棄左。

基本上嗰個質素同喺台灣食真係一樣,個種感興覺好滿足。

個鹽酥雞都幾好,加了一點蘋果調味下,好fresh。

就算不吃滷味,都無問題,因為重點係要找台灣的味道。