2021-12-10
大學同學聚餐選擇了食上海菜-上海小南國。位於遠離地鐵站較偏遠嘅地方,九龍灣MegaBox商場內⋯先説環境是不錯,寬敞明亮做足防疫措施,食也食得安心啲。食物方面都比想像中多選擇及多元化。冷菜小食-我的最愛是桂花糖醋小排骨,酸酸甜甜十分開胃,排骨粒啲肉好淋,一啲都唔鞋,真係食到停不到口。小菜:螞蟻上樹-粉絲吸收晒d醬汁精華,少少微辣啱曬我一班唔食辣嘅朋友。當家松子魚-大大一條大鱸魚,沒有魚骨啖啖魚肉,啱曬唔識食魚挑魚刺嘅我。臻選南薑雞-以為係熱菜原來是常溫食,不過雞肉都幾滑,雞件仲要冇骨,又係啖啖肉咁食,可以話係食肉獸不二之選枝竹羊腩煲-真係意想不到嘅菜式,仲要好有驚喜,天氣凍凍地一鍋熱乎乎嘅羊腩煲,食咗真係暖身又養生,羊腩件件軟熟,枝竹吸收晒湯汁,好好味,馬蹄十分鮮甜爽口,而生菜🥬同羊腩煲可以說是絕配,缺一不可甜品-桂花酒釀丸子,以這款上海地道風味糖水做這餐的終結,十分滿足
先説環境是不錯,寬敞明亮做足防疫措施,食也食得安心啲。
食物方面都比想像中多選擇及多元化。
小菜: