2020-07-15 45 浏览
疫情關係,好耐都冇同朋友出街食糖水啦,比起西式我更鍾意食中式糖水,所以今日去左養生糊買糖水食,鍾意佢真材實料,真係自家製自家磨嫁~雖然望落細細碗,但份量其實已經好夠。腰果合桃糊好滑,第一淡入口腰果味香過合桃味,但食到後期合桃味又多返,我有好好撈勻嫁,不過可能兩隻味太似,未必分得好清楚,但兩隻味好夾,又唔太甜,我覺得幾滋潤。香芋椰汁西米露係佢特別推介,所以我又試下,夏天食到涼涼既西米露真係好爽,椰汁味濃過香芋味,D西米好多好大粒。店主會問你加唔加淡奶,落完就更滑了。雖然糖水款式一眼睇晒就係個十幾款,但其實可以mix & match,雙拼都係同價嫁! 每款都有提到有咩功效,同埋我覺得真係要支持一下小店,聽聞老闆係因為雙手做到勞損先執左以前係北角既店,近期係炮台山開返。佢個位開得有D入,但其實都係方便,就係地鐵站對面既巴士站,再行到銀行個個街口轉入去行到差唔多尾就係啦!係附近既白領都可以好方便就食到養生既中式糖水!