2022-11-06 223 浏览
周末与朋友在海旁酒店staycation, 无敌大海景的酒店房真的好正, 不过天气冻咗少少 就冇缘喺靓靓泳池游水。 开心嘅时间过得特别快,又系时候check out。 酒店食咗几餐西餐,突然真系好挂住中菜😆😆😆, 黄埔 周围觅食, 原来呢边都有“十三少”,之前都食过其他分店, 酸菜鱼个鱼汤底真的不错。 大约六点钟嚟到就冇乜人,七点钟已经坐满场。麻辣卤水猪手见到隔离枱嗌咗个猪手好似都几好, 所以我哋都试下。 猪手做到软嫩不烂, 猪皮弹牙 不会肥腻, 咸辣度十足。椒麻 皮蛋每次来都会叫这个小吃, 黄金皮蛋真的很吸引, 其他地方比较少见, 蛋白 烟烟靭靭啫喱状,蛋黄是溏心的。十三少酸菜鱼每次嚟酸菜鱼都是超大盘, 鱼汤带著清香微辣, 顺喉易入口, 鱼肉保持质素都是 嫩滑的, 和其他分店不同,就是酸菜比较大棵。 这间的配料超多 莴笋 ,真的劲钟意, 吸咗收汤底的 莴笋真的很好吃。红糖糍粑每次来都会留肚吃红糖糍粑, 外脆内软的感觉真的很滋味, 配上黄豆粉香浓郁的黑糖浆, 就算几饱都会想吃。

麻辣卤水猪手

椒麻 皮蛋