2018-11-09
今晚同屋企人黎到尖沙咀既北海道爐端燒,氣氛有D似居酒屋咁好熱鬧。被安排坐左係塌塌米,感覺好得意~環境唔錯,擺設同座位都好有和風特色海膽 ($108)滿板金黄色既海膽睇見都流哂口水!海膽肉身滑溜幼滑,入口十分鮮甜,一D都唔腥。香草羊架燒 ($58)大大隻燒羊架外皮燒至香脆,啖啖肉嫩又多汁,味道充滿孜然粉同香草既香氣,好正!塩燒大蝦 ($68)大大隻燒蝦好入味,鹽烤保留到鮮蝦既原汁原味。不過一隻真係有D唔夠喉~黑芝麻汁煙肉沙津 ($58)叫左個沙津中和一下。黑芝麻汁味道好似平日既胡麻醬,但多左一份黑芝麻既香~撈埋生菜、蕃茄同青瓜好fresh,值得一提沙津仲有細細粒既豆腐,味道有D酸尾尾,同黑芝麻汁好夾味道!三文魚刺身 - 輕微香煎 ($82) & 三文魚刺身 ($78)點少得我最鍾意食既三文魚呢~每款都有六件厚切三文魚,三文魚件件肥美潤嫩,入口唔會太膩,好新鮮鮮甜。尤其鍾意輕微香煎後出左少少油香,帶點惹味之餘又保留到三文魚既原汁原味。三文魚三文魚籽飯 ($128)鮮嫩既三文魚肉配搭美味多汁既三文魚籽,味道當然十分夾。三文魚籽粒粒飽滿鮮甜,脆卜卜咁口感好好。飯就略少,餐廳好有心思咁已經將飯撈
環境唔錯,擺設同座位都好有和風特色
海膽 ($108)
香草羊架燒 ($58)
塩燒大蝦 ($68)
黑芝麻汁煙肉沙津 ($58)
三文魚三文魚籽飯 ($128)
鮮嫩既三文魚肉配搭美味多汁既三文魚籽,味道當然十分夾。三文魚籽粒粒飽滿鮮甜,脆卜卜咁口感好好。飯就略少,餐廳好有心思咁已經將飯撈左醬油,再加埋蛋絲~
燒牛舌串 ($38)
一串有三塊牛舌,燒得岩岩好,口感彈牙爽口,咬起黎嚼勁十足!牛肉香味好濃郁~大推!
左口魚群邊壽司($48)
每set會有2件壽司。同丼飯一樣,壽司飯都係撈好左醬油,所以係啡色的~左口魚好新鮮,經過火炙滲出既油香令到整體口感更加入口即溶。
另外見到佢menu上仲有好多燒物既選擇—鮑魚、魷魚、蟹蓋等等,可惜今次人唔係好多,試唔多太多款~唯有下次再戰啦!