2019-09-04
工作關係好耐無放假去日本,唯有係香港食住拉麵頂頂癮先!雖然香港食拉麵真係好多選擇,但真係唔係間間ok,今晚試左間朋友推薦,香港都有唔同分店既別天神拉麵。店內可以選擇既款式唔多,得兩款湯底,豬骨同蝦味噌,所以我地各點一款套餐試下。套餐指拉麵+一款小食。我點小食揀左龍蝦沙律同餃子各一。龍蝦沙律本不抱太大期望,但意外地好味,同平日食既「行貨」的確有分別,特別係用料部分,食到啖啖龍蝦肉,配埋蟹籽,好有口感。煎餃子餃子都煎到幾香脆,咬落都有肉汁流出,不過略嫌有點味精感。豬骨湯底拉麵每款拉麵都配兩粒溏沁蛋,煮到細入味同溏沁😋😋而呢間拉麵店選用既拉麵係直麵,朋友大愛,我反而喜歡食曲麵。湯面有唔同配料,例如蔥花、木耳同叉燒。叉燒可以燒得再香口少少,湯底略嫌唔夠濃。龍蝦湯底拉麵同樣地係有兩粒超級好味溏沁蛋,配料同豬骨有少少唔同,照舊有叉燒,無左木耳但多左櫻花蝦米同粟米,湯底味道比豬骨濃,帶鮮味,個人比較喜歡龍蝦湯底。
我點小食揀左龍蝦沙律同餃子各一。
龍蝦沙律
煎餃子
餃子都煎到幾香脆,咬落都有肉汁流出,不過略嫌有點味精感。
豬骨湯底拉麵
龍蝦湯底拉麵