行過灣仔汕頭街,如果聞到濃郁嘅豚骨香同見到一條人龍,冇錯,你已經到咗傳說中嘅「黑龍拉麵」。呢間由日本人主理嘅拉麵店,自2014年開業以來,一直穩坐香港拉麵界嘅頂端,堪稱全港最好食嘅拉麵之一! 十年不變嘅高水準好多拉麵店開業時驚為天人,但隨住時間水準慢慢下滑。但黑龍絕對係例外!無論係湯底濃度、麵條硬度定係叉燒質感,每次食都保持住開業時嘅高水準,呢份堅持令人敬佩。必食推薦:白雞鹽味拉麵濃到起膠既雞湯,飲落去爆發出超濃郁嘅雞鮮味!湯底用咗大量雞骨熬製,再加上海鹽提鮮,每一啖都係享受。配上幼直麵同低溫慢煮嘅雞肉,簡單卻令人回味無窮。鎮店之寶:黑龍豚骨拉麵豚骨湯底濃郁得嚟唔會過鹹,鍾意淡口味嘅朋友可以加湯,我自己就鍾意先食一半濃味,之後加湯變淡口味,一碗拉麵兩款食法。最正係佢哋嘅叉燒,肥瘦適中,入口即化,同濃湯簡直係天作之合!記得加隻溏心蛋,蛋黃流心嘅效果同拉麵係絕配。日本師傅嘅執著店內位置唔多,成日要排隊,但為咗呢碗拉麵絕對值得。坐吧枱可以見到日本師傅專注煮麵嘅身影,由麵條烹煮時間到湯底溫度都嚴格把控,呢份職人精神正正係黑龍拉麵嘅靈魂所在。如果你問我香港邊度食到最正宗嘅日本拉麵,黑龍一定係首選

十年不變嘅高水準

必食推薦:白雞鹽味拉麵

鎮店之寶:黑龍豚骨拉麵

日本師傅嘅執著

如果你問我香港邊度食到最正宗嘅日本拉麵,黑龍一定係首選。十年過去,味道依舊令人感動