2018-04-22
今日行開深水埗見到呢間特色台灣嘢就入去試下。六點幾食嘅時候舖面得一個阿姐,要一腳踢咁攰都仲超好服務,招呼我地坐低後問埋我地有無食過,無就詳細介紹餐譜,但絕非hard sell你,值得一讚!先叫呢度特色嘅米苔目配鴨肉、腩肉、魚蛋,而湯底就加咗$3試下方魚湯底。個湯底好令人驚喜,非常鮮甜。鴨肉咸香配合呢個湯底剛好,唔會漏。而重點嘅米苔目類似狗仔粉,一樣咁入湯味、軟糯。小食好多選擇,揀咗豬大腸同蒜蓉白肉。豬大腸用秘製醬汁醃得非常入味而且味道獨特,口感軟身易咬。蒜蓉白肉好足調味,夠蒜夠辣,而且肉片夠薄,好香,必叫之選!最後加埋個蟹肉碗仔翅,一嚟就見到好多蟹肉,而個碗仔翅係傳統杰身個隻。飲品試咗杯蜂蜜西柚茶,西柚配合蜂蜜令本身嘅苦澀味完全蓋過,甜甜地好飲又大杯。總括嚟講,呢個餐廳好值得回頭,下次經過開要再食!
總括嚟講,呢個餐廳好值得回頭,下次經過開要再食!