2021-08-11
係望月訂咗月餅落樓下見到好多間嘢食都好難決定🙈本身我好鍾意食羊,見到呢間黑山羊又記得係黃就一定要打卡啦💛見到舖頭幾full就決定外賣,因為返到屋企都要差唔多九個字就嗌咗個黑山羊湯飯,又加咗蘿蔔同菜脯煎蛋😋比咗錢未夠三分鐘就拎到???光速出餐反而讓我有啲擔心⋯⋯同埋得一個大碗仔,好似阿姐話湯同飯係分開㗎?已經一袋裝好我沒諗太多就拎走咗,返屋企好期待咁打開,個碗入邊有羊肉片,有配菜有蘿蔔有菜脯煎蛋但係——沒!有!飯!一粒米都冇!我整個人be like WHAT???我按湯飯價錢比錢但湯飯冇飯係乜玩法?個menu度我都沒見到可以叫淨湯,同埋我只係講走餐具,唔該阿姐聽錯以為走飯???邊個會叫湯飯走飯啊大佬⋯⋯🙄🙄講返個淨湯,雖然唔係厚切但羊肉量都唔少,亦都好食,蘿蔔夠大舊夠淋夠入味,菜脯煎蛋都係家常味,可能因為黑山羊本身脂肪較少,湯鮮香清爽唔油膩,冇乜羊羶味,整體好飲~黑山羊湯飯 5.0/9蘿蔔7.0/9菜脯煎蛋 6.0/9OVERALL 5.5/9阿姐係門口好熱情招徠,跟住就催落單?其實都有啲負擔😓如果唔係因為黃我又好耐沒食羊我可能唔會幫襯,高峰時段好忙都可以理解,但湯飯冇飯真係有啲離譜喎☹️
黑山羊湯飯 5.0/9
蘿蔔7.0/9