2017-07-24 512 浏览
上網見到有人話個湯幾吸引,所以今日放工同女朋友去試,我女朋女係個D泰國痴,一見到泰國野就要食個啲人黎。大約6:55分到,餐廳8成滿,唔洗等位,全餐廳大約有28個座位,有6個係梳化位。餐牌一版,主要分為船麵,小食,飲品三類。咁我地兩個人就叫左4樣野加杯飲品,包括: - 牛肉船麵- 冬蔭湯麵- 酸辣鳳爪- 炸雞皮- 小黑子 (飲品 )首先讚左先,就係個牛肉船麵,個湯好濃,唔會好淡口,而且飲完個湯都唔會好渴口,仲有好重蕃茜香料味。啲河粉唔係普通幼身個隻,又唔係中式炒河個隻粗糙又闊個種,其實近接近係粉皮,好滑,好食個冬蔭就不過不失啦,首先飲得出個湯底唔似係開粉湯底,而且唔係用茄膏開,又唔甜口。因為好多香港泰式餐廳嘅冬蔭功係用茄醬茄去開,而且如果用粉去開個湯底,味精味會好重,所以會落好多糖去壒番個味精味。所以唔錯個湯底。但係酸就好夠,反而覺得唔係好夠辣到炸雞皮,唔係週圍都有得食,所以叫番碟先,雞皮大塊嘅,唔係人地個啲鋪頭碎濕濕雞皮絲,抵讚但係!雞皮係凍嘅,重覆!雞皮係凍嘅,凍左嘅炸野會多左陣油益味,如果係熱嘅會更好,可能我個幾塊雞皮係最後個幾塊掛。。。最後到酸辣鳳爪,見到個色水就知出事通常咁橙嘅

餐牌一版,主要分為船麵,小食,飲品三類。

咁我地兩個人就叫左4樣野加杯飲品,包括:
- 牛肉船麵
- 冬蔭湯麵
- 酸辣鳳爪
- 炸雞
- 小黑子 (飲品 )

最後到酸辣鳳爪,見到個色水就知出事
通常咁橙嘅都會冇乜味,果然不出我所料,真心淡口。。。而且得6舊定7舊,當然我唔係要求35蚊有十舊廿舊啦,此終尖沙咀,但係份量真係少左D,如果佢係泰式札肉配鳳爪,加多2,3塊粗札肉落去,咁又可能會扺食啲

埋單 hkd 192

總括而言,有潛力嘅泰式餐廳,但有要改善嘅地方

牛肉船麵
冬蔭湯麵