2018-03-06
平時gathering打邊爐就打得多,今次同班frd搵到里間打正泰式旗號既邊爐,而本人非常鐘意食泰國野 ,所以滿心期待今日既gathering!!!指定動作當然叫碟泰式生蝦刺身試下啦! 第一次打邊爐可以食到生蝦,有喜出望外既感覺!雖然里間係火鍋店,但碟生蝦刺身一D都唔hea,蝦肉好新鮮! 好爽好甜!配合埋佢個酸酸地辣辣地既醬汁, 一碟8隻好快就清哂!雖然佢果堆冰無用保鮮紙包住同D蝦隔開,但D冰都無乜點溶,能夠係火鍋店食到好食既泰式生蝦刺身實在太感動!!!黎到里度當然要專心打返個邊爐, 打邊爐重中之中就係個湯底,咁我地四個人就嗌左兩鍋煙鶯湯底~有招牌泰陰功 加左大蜆香茅等等加埋大頭蝦落去冬陰功湯,就更更更好食!我個人唔係太食得辣, 先入為主對個泰陰功湯有所保留唔敢試,但朋友食完話好正之後我就心思思試左舊牛肉落泰陰巧湯底。里個湯底竟然係今晚4款湯底之中我最鐘意!!!老老實實係有少少辣但我唔食得辣都接受到,個味道真係好豐富. 完全同塊牛肉好match… 香噴噴椰香雞湯 真係足料有椰子有雞肉架!青咖哩湯同泰式番茄湯 勁多蕃茄超like!番茄湯底都好足料, 番茄煮到好淋,個湯真係餚出黎好好味
泰式生蝦刺身
有招牌泰陰功 加左大蜆香茅等等
香噴噴椰香雞湯 真係足料有椰子有雞肉架!
香噴噴椰香雞湯
青咖哩湯
青咖哩湯
同泰式番茄湯 勁多蕃茄超like!
泰式番茄湯
番茄湯底都好足料, 番茄煮到好淋,個湯真係餚出黎好好味,可以飲多啖湯先型煮野食!
至於個青咖哩湯底唔太辣同唔濃味,呢個湯就要花D心機配食物,唔小心放左唔match既食物都幾好笑:P
所以我成晚就主攻泰陰功同泰式番茄湯,不知不覺食左好多,超飽。
飲品除左可以係雪櫃自己拎,仲可以加錢order ~
泰式cocktail/mocktail
好特別既泰式飲品,我貪得意嗌左杯’青頭仔’ $48
青頭仔
唔係玩野,menu真係咁寫:D
里杯青頭仔真心想推介比大家,佢無酒精而且好fresh!好岩大魚大肉既時候飲!
杯野係由青檸、青瓜同接骨花溝成,好清新好健康得黎味道仲要好飲!唔係一般果D得個甜字愈飲愈口渴既泰國飲品~而係充滿層次感同有內容既健康飲品! 完全感受到水吧師傳果種心思同誠意,係一杯我會想再嗌多杯黎飲既泰式飲品!!!
肉類可以任order,雖然任叫任食,但質素一D都唔差,性價比高!
咀刁既我地,又想試試 手切牛肩肉$98
手切牛肩肉$98
外面雪櫃仲有好多野食架!可以自己拎黎打邊爐!
而且仲有熟食同甜品!!!
講到里度,食完埋單人頭都係二百幾三百,有咁既質數絕對超額完成!
泰邊爐
旺角彌敦道628號瓊華中心9樓