2010-10-10 7 浏览
今日同朋友在螞蟻吃午餐, 侍應本來帶我們坐的卡位, 朋友發現坐位有食物碎未清理, 所以就轉去另一卡位. 不過之後侍應並沒有去清理, 而是由另一食客自行處理. 午市套餐, 飯類約四十幾元起, 湯粉麵類約三十四元, 各跟餐飲. 大家都點了麵餐. 本來坐位和冷氣是舒服的, 但可能店員調低了溫度, 又對正風口, 越坐越凍, 好在不用等太久, 食物就送到.我吃的是鴨胸肉片酸菜米, 鴨胸有7-8片, 味道okay, 生菜不多, 但都幾甜, 酸菜有少許辣, 很醒胃, 湯底不過不失, 但食到最後, 可能辣味沉底, 我撈碗底的米粉吃, 開始覺得辣, 有點確'喉.餐飲我點了熱咖啡, 仍然是濃滑, 沒有酸苦味, 入口幾舒服. 不過由於冷氣風太勁, 放了一回, 咖啡已不熱了.朋友的豬排麵, 豬排炸得恰到好處, 幾有咬口, 亦有香茅味. 另一朋友的雞翼麵, 有四隻雞翼, 炸得幾香, 味道可以. 不過他們對所選的椰香酸辣湯底有點失望, 因為沒有椰香味, 不酸辣, 亦偏油. 由於麵的份量算多, 又吸了湯而發大, 所以朋友都吃剩了.大致上, 粉麵和餸的份量是對辦, 不過湯底就強差人意. 而清潔上亦有進步空間.

2010-10-10