2023-11-21 57 浏览
我哋今日去咗一間台灣餐廳,試咗佢哋嘅招牌菜黃金大蝦、薑母鴨、炒通菜同埋台灣菠蘿啤。首先,我地嘗試咗佢哋嘅招牌菜黃金大蝦。佢哋嘅大蝦新鮮彈牙,個蝦肉鮮甜多汁。佢哋將大蝦裹上一層香脆嘅麵衣,炸至金黃色,外脆內嫩。每一口咬落去,都有一種滿足感。而且佢哋撈左既咸蛋黃,帶出大蝦嘅鮮味同香脆感,真係好開胃。其次,我地試咗薑母鴨。薑母鴨係一道台灣傳統美食,佢哋嘅版本真係出色。鴨肉煮得非常入味,軟嫩多汁。而且佢哋加咗大量薑片,帶出一個濃郁嘅薑味,令味道更加豐富。每一口咬落去,都可以感受到鴨肉同薑嘅完美結合,真係讓人回味無窮。第三道菜係炒通菜。通菜係一種嫩葉菜,佢哋炒得剛剛好,保留咗菜嘅脆嫩口感。佢哋加咗蒜頭同少許醬油,帶出一個淡淡嘅鹹香味,令通菜更加美味。炒通菜係一個清爽又健康嘅選擇,同其他菜式搭配得好好。最後,我地嚟到一個亮點-台灣菠蘿啤。呢個係一個特別嘅飲品,佢哋將新鮮嘅台灣菠蘿同啤酒結合起來。喝落去,可以感受到菠蘿嘅香甜同啤酒嘅清爽,兩者嘅味道交織在一起,非常開胃又解渴。呢杯台灣菠蘿啤真係帶嚟一個驚喜,值得一試。