餐厅: 何車車仔麵 (大南街)
资讯:

何车车仔面系一间算系港日Fusion嘅特色车仔面,因为佢哋嘅𩠌有唔少日式嘅元素,例如关东煮、日式叉烧、唐扬炸鸡……𩠌嘅款式同种类都算多,仲可以拣配汤面、捞面或者菜底,钟意食辣嘅朋友仲可以加佢哋嘅秘制辣汁、咖喱或者麻辣~何车嘅总店开喺界限街,之前已经见到好多人推介,但因为位置唔太就脚,所以一路都无去试,12月头嘅时候佢哋开咗大南街嘅分店,所以我哋终于的起心肝去试吓~当晚系平日夜晚7点左右,虽然前面有6-7人,但等咗唔够10分钟就有位~ 偏舖头嘅装修行日系简约风,虽然座位都排得算密,但由于门口较大,都几通风,唔会焗促~•📸 自选车仔面 (河粉、烧猪颈肉、日式叉烧、糖心萝卜) $51河粉系偏幼但厚身啲,食落更有咬口,亦都无咁易烂~ 因为好多时食车仔面嘅河粉都好易夹两夹就粉碎,呢间嘅就唔会!👍🏼汤底我拣咗卤水汁+腩汁两沟,饮落几清,味道偏甜,又唔会好口渴,同啲𩠌/河粉都几夹🤤🥢 日式叉烧 $15🥢 糖心萝卜 $11日式叉烧切得比较薄身,亦都偏细块,但一食就几有惊喜,因为日式酱油味好浓,成块叉烧都好入味,而且肥瘦均匀,一啲都唔干唔韧😋萝卜煮得好腍,完全无渣,仲要煮得好甜好入味🤩 扣分位系呢两款

自选车仔面

🥢 日式叉烧 $15
🥢 糖心萝卜 $11
日式叉烧

萝卜煮得好腍,完全无渣,仲要煮得好甜好入味🤩 扣分位系呢两款𩠌嘅份量都唔多🙈
糖心萝卜

🥢 烧猪颈肉 $15
烧猪颈肉系其中一款几多人推荐嘅𩠌~一上枱食第一嚿系几香口,但之后浸汤耐咗再食就变得比较普通,可能叫另上或者跟捞面会好少少~ 而且个猪颈肉有少少干柴,好重五香粉味,个人嚟讲都系比较钟意香茅/蜜汁味嘅猪颈肉多啲🤣
烧猪颈肉

📸 蒜油虾子捞面 (烧牛舌芯、牛肚、猪红) $57
蒜味好浓郁但偏甜,整体味道略嫌单调,食到尾仲有啲太油腻,可能加少少咖喱汁/麻辣汁会惹味啲😛 虾子份量都多,但由于系摆咗啲𩠌上去先再洒上虾子,所以啲面都唔算沾到好多虾子😕
蒜油虾子捞面

🥢烧牛舌芯 $15
呢个烧牛舌芯估唔到会有啲惊喜!😳 虽然睇落有啲薄,但咬落仲食到牛舌嘅爽口口感,而且烧得几香,又有牛味🤤 真系几正~
烧牛舌芯

🥢牛肚 $15
🥢猪红 $12
牛肚卤得好腍好入味,而且完全无内脏嘅腥味🤤
牛肚

猪红系朋友食嘅,朋友话猪红好入味,口感几滑,而且无臭味,算系食过其中一间最好食嘅猪红!

🥢 唐扬炸鸡 $14 (加𩠌之一)
呢个其实系车仔面加𩠌之一,但因为系另上所以就分开咗影~
炸鸡炸得干身,炸衣好薄,而且系连鸡皮咁炸,啲鸡皮都炸到脆卜卜,好香口,配埋唔算辣嘅芥末籽酱,都几惹味😋 但鸡肉嘅肉质稍干,扣咗少少分~
唐扬炸鸡

🥢 炸妈妈饺 (3粒) $15
妈妈饺其实系细细只嘅韮菜饺,馅料都算饱满,都几香韮菜味,云吞皮炸得好脆👍🏼 配咗个疑似系黑松露蛋黄酱(因为有啲黑色粒粒嘅),但蛋黄酱味好浓,无乜黑松露味~ 其实蛋黄酱好似同所有炸嘢都好夹😜 整体嚟讲可以一试~
炸妈妈饺

🥢 白玉乌龙茶 $17
佢嘅余韵好甜,甜到有阵好似罗拔臣啫喱啲甜味😂 乌龙味唔够香,唔系太啱我口味🙈
白玉乌龙茶

自选车仔面