2022-08-04
放工喺元朗廣場巴士總站落車,餓到一個點 落車即刻搵嘢食,餓起上嚟先發現原來開咗間叫小賣部嘅小食店,一於買外賣返屋企同屋企人慢慢享用。小店所提供嘅全部都係港式街頭美食,美食選擇多,而且價格相宜,只是小吃也能吃得滿足!招牌狗仔粉$34 用左冬菇 蝦米 雞淆製湯底,麵條形狀與狗的尾巴相似,所以叫做狗仔粉。 一個好湯底真係可以提升成碗麵嘅質素,食狗仔粉一定要加辣菜脯,成個口感同味道會更昇華,真心覺得好好食,夠香夠濃味啱曬我。招牌炸雞髀$28/隻 拎到返屋企仲係熱㗎,即叫即炸夠曬新鮮,雞髀好大隻,個皮炸到脆卜卜,啖啖肉。台式鹽酥雞$28 炸到脆卜卜,好香口,送啤酒一流,最怕食鹽酥雞食到成口粉,這款恰到好處,粉漿夠薄,細細粒,一啖一口。粟米墨魚餅$20/三件 口感都幾彈,帶有墨魚鮮味,間唔中咬到粒粒粟米,多重口感。蒜蓉香辣雞翼尖$34 蒜香味很濃 唔會辣到食唔到 佢個辣味係慢慢湧出來的 有種令人愈食愈想食嘅感覺。日本和風套餐$52 紫菜和風小丸子 拼芝麻醬撈烏冬,仲有飲品送,好低食!烏冬拎到返屋企都唔會變咗一團麵糊,依然條條分明,凍烏冬配麻醬真係最佳配搭,夏天食真係好舒服。日本和風小丸子,我一個人
日本和風小丸子,我一個人可以食好多粒,所以額外追加咗一份,熱辣辣新鮮出爐嘅時候即刻食咗粒,外脆內軟,原味好吃,下次有機會試下蟹仔口味或者黑松露口味。
疫情之下真係少咗好多出街食飯,樣樣都買啲,款款都想食,結果買到成枱都係嘢食,食得是福,開心最重要。