2021-05-15 32 浏览
森仔相約久違嘅中學同學相聚。今次去了銅鑼灣嘅滿漢金鍋試一試!餐廳🍴位於銅鑼灣第一期商場對面,由地鐵站過去只需3分鐘,十分便利。餐廳🍴環境不錯👍🏻,空間感十足。座位與座位更超過1.5米距離,森仔可以放心和朋友談天說地。而裝潢時尚新淨,給人一種舒適整潔嘅感覺🤩同時,我坐在近窗邊,可以飽覽銅鑼灣的街景,正。別有一番風味。食物方面,我們選擇了港式麻辣火鍋。港式麻辣火鍋味道惹味,漢漢的各種香料,重重的又麻又辣🤫🤫🤫。起初,森仔還以為辣度是中度,不算太強。但隨著時間,強度顯著提升,嘴巴也辣到腫腫的,夠晒過引😌😌而餐廳🍴亦都提供各種醬料,例如:炸蒜,蒜頭,芝麻醬,芫荽,辣椒仔等。讓客人自由配搭,正🥳🥳🥳重蒜的森仔,一流!而我地叫了牛魔王拼盤(美國雪花肥牛,牛胸爽,安格斯牛粒和牛脷),三寶餃(蝦🦐,墨魚,豬肉)和蔬菜拼盤。2人夠食有多😊😊😊牛魔王拼盤$399這個牛魔王拼盤真係物超所值!🤓🤓🤓一個價包括了美國雪花肥牛,牛胸爽,安格斯牛粒和牛脷。而每一種牛食品亦都十分新鮮👍🏻👍🏻🥳當中森仔最愛美國雪花肥牛,牛味濃烈,油脂分佈一流,食落口不會太油膩,有咬口!此外,我係第一次食牛胸爽,感覺10分特別。我亦查問
森仔相約久違嘅中學同學相聚。
今次去了銅鑼灣嘅滿漢金鍋試一試!

餐廳🍴環境不錯👍🏻,空間感十足。
座位與座位更超過1.5米距離,森仔可以放心和朋友談天說地。
而裝潢時尚新淨,給人一種舒適整潔嘅感覺🤩

食物方面,我們選擇了港式麻辣火鍋
起初,森仔還以為辣度是中度,不算太強。
但隨著時間,強度顯著提升,嘴巴也辣到腫腫的,夠晒過引😌😌

讓客人自由配搭,正🥳🥳🥳
重蒜的森仔,一流!

2人夠食有多😊😊😊

牛魔王拼盤$399
這個牛魔王拼盤真係物超所值!🤓🤓🤓
一個價包括了美國雪花肥牛,牛胸爽,安格斯牛粒和牛脷。
而每一種牛食品亦都十分新鮮👍🏻👍🏻🥳
此外,我係第一次食牛胸爽,感覺10分特別。
我亦查問服務員如何進食才是最佳風味。
他們說猶如進食響鈴般,只需涮2-5秒就可以。
食落口,味道不錯👍🏻,滑滑的,感覺有d rich 和爽口。

三寶餃$108
每個餃子拼盤共有三種餡料,包括:蝦🦐,墨魚,豬肉。
餃子皮薄餡靚,餡料豐富,新鮮美味!
而用麻辣火鍋🍲煮過後,掛上辣辣嘅湯汁,更加惹味。
三款餃子中,森仔最愛鮮蝦餃,原隻大蝦🍤大大隻,又新鮮彈牙😋😋😋爽丫爽!

蔬菜拼盤$79
這個蔬菜拼盤份量之多,係令森仔驚為天人的🤣🤣🤣食極都食唔晒。
一成藍嘅蔬菜🥬,包括了西洋菜,油麥菜,娃娃菜,唐生菜🥬,日本金菇,蕃茄。
蔬菜新鮮鮮甜,正丫喂。
不過,蔬菜掛上麻辣火鍋湯汁,令到辣味又再提升幾個層次。
最後,森仔因為太辣都未能食晒所有蔬菜。

整體而言,餐廳🍴食物質素中上,價錢和份量成正比,喺鬧市區絕對值得一試!