小綿羊廚房
小綿羊廚房
2025-11-25
关注
呢晚同朋友一齊嚟咗呢間喺土瓜灣嘅中菜餐廳兼火鍋店食晚餐🤣

未講食之前首先讚吓老闆囡囡(係第三代)招呼非常之好,真係 very 嘅 good 🤣

餐廳有 $828「象拔蚌肥牛套餐」,餐牌寫住話2-3個人食,包括好多食物:
生猛象拔蚌一條
冰鎮三寶(肥爽豬手、麻辣牛粒、拍青瓜)
手切特級牛肩
西班牙黑豚肉
黑柏葉拼水魷
手打鮮墨魚丸(6粒)
脆トト無骨脆腩片
自家包鮮蝦雲吞拼鮮包韭菜餃
稻庭烏冬
鮮炸魚皮
健康蔬菜雙拼
自選鍋底(四選一):清湯鍋、皮蛋芫茜鍋、苦瓜排骨鍋、清補涼豬骨鍋,咁我哋揀咗 苦瓜排骨鍋 🤩

冰鎮三寶:肥爽豬手嘅豬手皮非常爽脆、麻辣牛肉粒切成 bite size 辣辣哋一啖一粒好味道、拍青瓜加咗好多蒜蓉爽脆得嚟又好惹味🤣

加拿大🇨🇦嚟嘅象拔蚌,非常新鮮,口感爽脆,食落好鮮甜,好好味🤩

脆トト無骨脆腩片:呢個係熟食,脆腩片超級脆卜卜,仲用咗類似避風塘做法,非常香口好食🤩

苦瓜排骨鍋:加有大量 大釘苦瓜、排骨、芫荽、粟米、野菌、黑胡椒粒,仲加咗少少鹹酸菜,真係落足材料🤩,其中 大釘苦瓜 少少苦少少甘非常好食🤣

自家包鮮蝦雲吞拼鮮包韭菜餃 + 手打鮮墨魚丸:鮮蝦雲吞大大隻脹卜卜食到裏邊真係有爽滑嘅鮮蝦🍤,韭菜餃都係大大隻裏邊有好多韭菜非常充實🤩,墨魚丸就幾爽口🤣

手切特級牛肩 + 西班牙黑豚肉:豬肉肥瘦適中肉質軟熟好豬味🤩,牛肩都係肉質軟熟有濃郁牛肉味😋,老闆囡囡仲示範俾我哋睇要灼幾耐先食至係最好味👍,老闆囡囡亦幫我哋做 skimming 喺香港似乎從未見過(喺日本食火鍋店員幫手skimming 就當然係好普通啦),真係抵讚👍🤣

黑柏葉拼水魷:黑柏葉口感爽脆 水魷就口感爽滑,兩樣都好食🤣

稻庭烏冬:非常煙靭兼好滑🤩

真係好多嘢食,我哋兩個人食,不過呢個套餐絕對足夠三個人食,都可以超飽🤩
赞好
检举