2020-05-22 15 浏览
好耐冇食過車仔麵,經過旺角呢邊發現開咗一間新嘅車仔麵檔,就入去醫下肚🤪車仔麵餸選擇夠多,有傳統嘅豬紅蘿蔔可以揀,亦都有新派嘅糖心蛋及丸類等等~估唔到仲有大碗飯可以揀, $38呢個價錢係幾抵,不過我都係鍾情於車仔麵🤤貪心嘅我自選左六餸車仔麵🤤有牛筋丸,辣魷魚,滷水蛋,冬菇,魚腐和油菜❤️至於麵底我則揀咗米粉,麵條好幼,食落似絲般質感,沒有粗糙感,而且吸收湯底精華,味道不會很淡~每樣餸嘅份量都有三件,份量啱啱好~牛筋丸比起一般牛丸更加爽脆彈牙,一口size啖啖肉🤤辣魷魚可能浸左湯,沒有想像般辣,但係質地非常爽脆,用咖喱汁炆令魷魚吸收晒咖喱精華,食落不會淡口,但辣少少會更好~滷水蛋亦滷得夠入味,一啖咬開見到漸變色的蛋白,清晰呈現出滷水汁慢慢滲透於蛋內🤤!油菜亦掛湯,同冬菇吸收晒湯底嘅精華味道不錯~最後嘆番杯熱檸水好滿足❤️
自選車仔麵

油菜亦掛湯,同冬菇吸收晒湯底嘅精華味道不錯~

最後嘆番杯熱檸水好滿足❤️
熱檸水