2025-04-08
簡單而又懷舊嘅味道再加入馬來風情元素,都幾吸引。餐廳設計簡潔,內部環境乾淨企理,雖然面積唔大,但擺設得宜,令空間感唔會覺得太擠迫。🥣鮮蝦胡椒湯 ($40)非常濃郁嘅胡椒香氣,味道上胡椒味非常突出,一碗湯飲到尾,湯底仍然保持濃香,暖胃又滿足。蝦有四隻,份量唔算少,而且新鮮得嚟易剝殼。🍜叉燒豬油撈麵 ($45)可以揀麻辣撈或豉油撈。油麵加咗豬油,拌勻之後有小許香味,入口滑溜,另外再加小小辣椒油更加提味,令整體層次更加豐富。叉燒軟腍,肥瘦比例啱啱好。個人覺得豬油再多小小就更正。🍚香煎脆邊蛋肉餅飯 ($42)煎蛋狀態剛剛好,蛋邊脆口蛋黃流心,拌飯一流。白飯再淋上少許甜鼓油,已經好夠味,就算冇配菜都可以食得津津有味。至於肉餅,質地較軟腍,味道唔錯,但如果煎得再脆身啲會更加完美。🍖招牌炸雞翼 ($27)雞翼外皮脆卜卜,入口香脆得嚟唔會覺得油膩,內裡雞肉仍然嫩滑,調味簡單但唔失香口。🧋樽仔奶茶 ($25)奶茶香濃順滑,茶底味道突出,味道偏甜但入口有種濃厚嘅懷舊香港茶餐廳feel,值得一試。☕樽仔咖啡(班蘭)($25)帶有淡淡班蘭葉嘅香氣,咖啡香味相對濃烈,甜度適中。(如果將樽仔奶茶同班蘭咖啡混埋一齊
🥣鮮蝦胡椒湯 ($40)
🍜叉燒豬油撈麵 ($45)
🍚香煎脆邊蛋肉餅飯 ($42)
🍖招牌炸雞翼 ($27)
🧋樽仔奶茶 ($25)
☕樽仔咖啡(班蘭)($25)
帶有淡淡班蘭葉嘅香氣,咖啡香味相對濃烈,甜度適中。(如果將樽仔奶茶同班蘭咖啡混埋一齊飲,會有泰式奶茶嘅味道,算係意外驚喜)
總結:
「兩草」價錢合理,味道亦不錯。食物款式簡單而有心思,值得再訪。