2020-04-19 13 浏览
港原味.港式地道小菜👍🏻👍🏻👍🏻近月因為疫情關係,真係少咗出街食飯。唯獨有一間都令我留下幾深刻印象嘅就係喺奧運站附近嘅「港原味」,餐廳應該新開業無耐,裝修風格都幾特別,有好多香港50-60年代嘅擺切,都幾多打咭位。餐廳主要賣嘅菜式都係香港嘅地道菜。咁要試清楚個廚得唔得,就梗係要叫返幾個佢哋嘅撚手小菜啦。同一般茶餐廳唔同,佢哋竟然係有前菜送埋,仲要係水晶肴肉,非常開胃!本來冇諗住叫例湯,因為以為係出面茶記嗰啲味精水,但見隔離枱個湯又好似好正喎,因為佢哋嘅例湯係一盅盅咁上,仲要非常足料!至於小菜我哋叫咗菜心炒牛肉同埋京都骨,我諗有整開嘢食嘅人都會知道京都骨要整得好食其實係好考功夫嘅!而呢度嘅師傅就真係整得好好,無論肉質,同甜酸度都控制到啱啱好。至於菜心炒牛肉,亦都非常足料,菜心係明顯有揀過嘅,條條都炒得好分明!最後埋單每人都唔使$100 ,質素絕對比起其他茶餐廳好幾倍,非常值得推介!
港原味.港式地道小菜👍🏻👍🏻👍🏻