2021-04-20
傳統冰室同茶餐廳食物一定係港式美食嘅經典。有日同男朋友去搵朋友,咁啱行過見到間以經典黑白色⚫️⚪️為裝修嘅冰室,於是就入去試一試!呢間冰室下午茶時間有成21個下午茶餐,選擇困難症嘅我真係咩都想食🥺,所以就叫咗兩個小食再加一個皇牌快餐!🍚栗飼叉燒煎蛋飯 $60男朋友係一個超級鍾意食叉燒同蛋嘅人,平時晚市叫小菜都係會叫叉燒炒蛋,所以佢對叉燒都有幾高嘅要求,點知呢度嘅叉燒竟然可以符合到佢嘅口味😲!睇menu見到呢度嘅叉燒係用西班牙伊比利亞黑毛豬🐷製造,上網search先知呢隻豬嘅肉質🐖係比較鬆化,而且肉嫩多汁。的確呢度嘅叉燒係超級好食,肥瘦適中。雖然色澤偏深,但不會過甜或過鹹,而係蜜汁好入味。男朋友最讚不絕口係個口感👍🏻,超級軟嫩,真係皇牌🏆!值得一提係兩隻煎蛋🍳煎得剛剛好,蛋黃超靚。督穿佢將啲蛋汁撈入飯,超正!👅評分:8.5/10🧀流心芝士西多士 $30港式下午茶最最最經典一定係西多士🍞,金燦燦嘅表面睇到已經覺得開胃。雖然表面睇落同普通茶記西多無分別,但係切開就可以見到佢廬山真面目😍。炸得酥脆嘅西多外層,入面包住超多芝士🧀,熱力融化芝士變成流心狀態♨️。切開一個角就可以見到慢慢流出嚟嘅芝士,真係
🍚栗飼叉燒煎蛋飯 $60
👅評分:8.5/10
栗飼叉燒煎蛋飯
🧀流心芝士西多士 $30
港式下午茶最最最經典一定係西多士🍞,金燦燦嘅表面睇到已經覺得開胃。雖然表面睇落同普通茶記西多無分別,但係切開就可以見到佢廬山真面目😍。炸得酥脆嘅西多外層,入面包住超多芝士🧀,熱力融化芝士變成流心狀態♨️。切開一個角就可以見到慢慢流出嚟嘅芝士,真係超邪惡但又好好味!口感外脆內軟,甜甜嘅蜜糖🍯西多配上芝士嘅鹹香,無咁膩之餘,風味亦更豐富!
👅評分:9/10
流心芝士西多士
流心芝士西多士
🐓麻辣雞翼尖 $32
比較少喺冰室見到有麻辣雞翼尖,點知竟然有驚喜。上枱有10隻雞翼尖,隻隻都爆滿有肉,辣味都幾夠配埋伴菜青瓜🥒又覺得好refreshing。但個人比較重口味少少,覺得可以再辣🌶啲就仲正。
👅評分:8/10
麻辣雞翼尖
🥤港式茶走紅豆冰 & 忌廉薄荷朱古力 各$25
男朋友揀咗茶走,入面嘅煉奶味好突出,但成杯紅豆冰又唔會超甜,入面勁多紅豆粒好足料🙌🏻!我就比較鍾意自己嘅薄荷朱古力🍫,上面一大層cream,當然要就咁食返幾啖先🤣。味道超似dreyers嘅薄荷朱古力,入面仲有朱古力碎碎,超級好飲,大推!
👅評分:9/10
港式茶走紅豆冰 & 忌廉薄荷朱古力