2019-04-15 43 浏览
嚟到呢間位於觀塘商廈嘅西餐廳,簡潔明亮嘅裝修,令人覺得好舒服今日帶女朋友嚟,真係唔可以失禮前菜點咗個 croquettes,一嚟到即刻令人想係係台灣食過爆漿嘅可樂餅,但係食落,呢度嘅味道卻與別不同用椰菜花打成蓉嘅內餡包住少許火腿,入面雖然係流質但唔會澀或太膠狀新鮮炸起係熱辣嘅,外皮又薄又脆,配埋酸酸甜甜嘅醬汁,簡單嘅小食但好開胃主菜叫咗個seabass魚嘅份量好多,而且唔係平時買返嚟急凍嘅魚柳,反而係連皮係魚身起出嚟嘅新鮮魚肉切開兩半後見到入面雪白嘅魚肉,加上脆卜卜嘅crispy skin,流哂口水簡單嘅salt n pepper調味已經令魚嘅鮮甜好突出,而且又唔會腥下面嘅高湯係用咗起骨淨低嘅鱸魚支架煲嘅,啖啖都係精華另一個主菜豬鞍嘅肉質粉嫩,切好一塊塊一叉落去就知呢個豬鞍非比尋常,入面既肉係啱啱熟既程度,一食落去肉汁爆哂出嚟,呢個豬鞍有兩隻醬汁可以搭配,分別係南瓜蓉同埋蒜味洋薏米法國菜嘅小巧精緻都完全體現到係呢度嘅每一道菜,食得出廚師設計嘅用心慢煮嘅黑毛豬肉真係冇得頂叫咗杯青檸薄荷特飲,好fresh有唔太酸,簡直係好似去咗轉泰國揀咗隻本地嘅craft beer,飲落有淡淡清新嘅茉莉花
今日帶女朋友嚟,真係唔可以失禮
cauliflower-ham croquettes

主菜叫咗個seabass
pan-seared French seabass with fennel and saffron veloute

下面嘅高湯係用咗起骨淨低嘅鱸魚支架煲嘅,啖啖都係精華

另一個主菜豬鞍嘅肉質粉嫩,切好一塊塊

慢煮嘅黑毛豬肉真係冇得頂

slow cooked Iberico pork chop with leek and creamy pearl barley

揀咗隻本地嘅craft beer,飲落有淡淡清新嘅茉莉花味,見到佢嘅公司係ttn,描述入面令我諗起hidden agenda
加上餐廳係播住輕快嘅音樂,有kolor
整體感覺令人好舒服,甚至有屋企feel,係觀塘少有嘅高質法國餐

餐廳wine list入面仲有唔同款提子嘅酒,下次再嚟試下其他