2013-12-01 142 浏览
昨天到渡船角揾嘢食, 又唔知食咩好, 見到一間話食上海菜嘅餐廳, 咪入去試下.見到個餐牌, 又有啲其他小食, 點咗米拉雞排, 賽螃蟹同埋鱔糊加清炒菜心.原本諗住都係普通一餐, 但點知有啲驚喜....啲雞排外脆內軟, 外表好似吉列, 但食落有啲似以前我係德國食啲炸雞小吃, 加咗啲香草味, 食落唔會淨係單一味道. 如果配埋啤酒, 簡直一絶. 跟住, 個賽螃蟹, 老板改良咗啲上海做法, 加咗鮮帶子同埋瑤柱, 食落有咬口, 唔會淨係得蛋白, 撈埋啲醋食, 又香又好味. 我以前有個朋友話食上海菜, 首先要試下個鱔糊, 因炒鱔糊好難, 又唔可以多油, 但如果唔夠油, 啲鱔就會"鞋"口, 鱔唔新鮮就會有臭泥味, 所以好多師傅都唔會整. 但呢間小店啲鱔糊就冇呢啲問題, 鱔糊炒得好夠味, 食完個碟底唔會好多油, 連啲獻汁都唔會一pat pat...真係好耐冇食過呢啲我中學時期食過啲上海菜味道, 因為宜家啲上海菜唔係fushion就係多油....可惜, 開初無諗過小店居然有驚喜, 所以無影相.下次會再去試下其他菜,  因老板娘話佢地仲係新開店, 遲啲會加多啲款式tim.

可惜, 開初無諗過小店居然有驚喜, 所以無影相.

2013-11-30