2010-06-17
今日係油麻地個頭行開,於是便係酷熱既天氣下走到現時點買曲奇。其實我今次係第一次黎呢一間分店買,但係搵佢既位置並唔難,因為你係路上會時不時見住人拎住一袋,十分易搵。今次買左以往都會買的「三寶」:鳳梨卷丶杏仁片同4MIX(中)。鳳梨酥已經有一段時間無食,因為前排新年既時候成日都會比人訂哂,店員又話唔知幾先會再有翻,所以佢都消失左一段時間。鳳梨卷一盒有十七件,如果只係單睇價錢絕對稱唔上超值,但係睇埋佢既質素就咩都抵哂。每一件的份量岩岩好一口,所以對於減肥人士絕對係大忌。鳳梨醬的甜度適中,卷身的牛油味十足,兩者配搭起黎簡直就係天作之合。可能呢個形容詞會稍為誇張,但係卷身可以做到牛油味十足但係又完全唔油膩既水準,絕對係非一般既質素。杏仁片都係我地既不二之選。每一塊杏仁片都有唔同的大小,適合唔同既時候食。杏仁片上面差唔多每一寸空間都佈滿住杏仁,而且每一塊都烘得好香脆。金黃色既杏仁片,薄薄的一片,在口中散發香濃的杏仁味,一點過甜的感覺也沒有。曲奇有四種款式,其中最討我喜歡的有鬆牛油和咖啡。它們同樣也是很鬆化,入口即溶,只是口味上有分別。這兩種曲奇牛油味都比較重,所以感覺上會比較膩,要記住少食多滋味。
曲奇有四種款式,其中最討我喜歡的有鬆牛油和咖啡。它們同樣也是很鬆化,入口即溶,只是口味上有分別。這兩種曲奇牛油味都比較重,所以感覺上會比較膩,要記住少食多滋味。另外的兩種曲奇就冇咁鬆化,反之,佢地都係比較硬。提子燕麥係最硬的一款,可能是因為燕麥比較多纖維,所以本身比較結實。牛油曲奇的牛油味則沒有鬆曲奇那麼重。