2022-11-06 56 浏览
一直都好想试清酒放题,今日就嚟到大角咀呢间関东酒场试吓佢嘅「松」放题,可以三小时任饮各种唔同嘅生啤、烧酎、清酒、同果物酒,啱晒同朋友边饮边倾计!我同朋友主要都系拣咗啲清酒同果物酒,而家就简单介绍吓几种我哋比较钟意㗎啦!🍶 雪之茅舍呢枝系秋田县既酒,味道带少少甜味,细尝仲有带果实既香气,最后酸度会系口腔内散发,感觉清爽。🍶 伝心放题都跟左几款佐酒小食,唔怕冇野𩠌酒,我地仲追加左几种串烧添!✨关东煮可以每人自选三款食物,我地拣左鱼糕、福袋、虾饼、鱼饼同萝卜。关东煮既汤鲜美甘甜,而啲食物亦煮到好入味,味道浓淡适中。我最中意既系萝卜同鱼糕,萝卜多汁鲜甜,鱼糕超soft,入口即化~✨佐酒小食炸墨鱼咀外层超级脆,但入面既墨鱼咀就非常有咬口,配上蛋黄酱好惹味,好啱用黎𩠌酒;池鱼第一次食,肉质肥美,鱼身部分炸到松软香口,而鱼尾部分就脆卜卜,口感好有变化~煎饺热辣辣,外表煎到金黄色,而且煎到有黄金既脆底,枝豆份量好多,同平时食既冇咩分别~✨串烧叫左鸡心、和牛、菠萝、猪腩肉。呢到既烧猪腩肉同烧鸡心非常出色,猪腩肉肥瘦相间,烧到外层焦香,逼哂啲油出黎,食落唔会好油腻,但有猪油既甘香。鸡心冇奇怪既异味,搽左照

🍶 雪之茅舍

🍶 伝心[稻|纯米酒
呢枝系福井县既酒,味道轻飘温和,平顺好入喉,女仔一样好啱饮~

🍶薰红茶酒
味道偏甜,适合加冰饮用。用左锡兰红茶同伯爵茶黎酿制,所以拥有非常浓郁既茶香,仲有淡淡既伯爵茶香气。

🍶 尾濑之雪柠檬柚千酒
我超中意呢枝酒!就好饮佢既名咁用左柠檬同柚子酿制,酒精浓度低,口感温和,饮落就好似喝新鲜果汁咁。而且佢系用烧酎黎整,所以冇纯米酒制成既酵母味,感觉更清爽!

野食方面,饮酒之前会有一杯鸡汤,比大家垫垫胃。而且「松」放题都跟左几款佐酒小食,唔怕冇野𩠌酒,我地仲追加左几种串烧添!

✨关东煮

✨佐酒小食

✨串烧
叫左鸡心、和牛、菠萝、猪腩肉。呢到既烧猪腩肉同烧鸡心非常出色,猪腩肉肥瘦相间,烧到外层焦香,逼哂啲油出黎,食落唔会好油腻,但有猪油既甘香。鸡心冇奇怪既异味,搽左照烧酱汁,味道甜甜地,肉质柔软,烧到啱啱好湿润唔干身。