本身唔抗拒打邊爐既, 但近來捱夜OT, 實在唔想食D熱氣野! 你知啦.....呢個時候痘痘好易蒲頭, 誰知道朋友們知道左, 就提議左個新方式HOT POT, 仲話唔駛咁驚, 包保唔會食完喉嚨痛咁話, 俗語有話, 辛苦得來志在食, 唔食飽點夠力氣OT先! (點頭默認ing)OT過後, 差不多8點才去到呢....朋友們一早到齊, 還是小女子姍姍來遲了, 地點不是難找, 只是不在大街, 要行入一條小巷, 但放心, 好光猛的, 不是又黑又滴水平時食開D火鍋, 多數是一大窩熱水滾了後, 把食材放下去, 熟透就可以食, 呢到既火鍋有點分別, 先打開蓋, 把生米放下, 加點水之後把蒸架放上, 一邊放置了荷葉, 若全部以荷葉覆蓋, 那麼蒸汽就不把滲透去下面, 特別一提, 呢個爐係電子爐, 可以很易控制鍋的溫度等一回兒, 有蒸氣就可以把食材放在煎架上, 首先是花甲, 超新鮮, 仍然是生猛地伸舌頭似的~每次放了食材, 也需把蓋子蓋上, 每張桌也放了張每樣食材蒸焗時間的餐牌, 計準時間後, 打開蓋, 花甲也開蓋, 貝類類食物打開殼後, 才算得上熟呢~而且店內是沒布提供豉油等醬汁, 他們想食客食到百分百的鮮

每次放了食材, 也需把蓋子蓋上, 每張桌也放了張每樣食材蒸焗時間的餐牌, 計準時間後, 打開蓋, 花甲也開蓋, 貝類類食物打開殼後, 才算得上熟呢~而且店內是沒布提供豉油等醬汁, 他們想食客食到百分百的鮮味, 花甲是沒有沙, 鮮味十足, 肉質爽口, 很不錯呢
稱得上海鮮, 又怎能少得蝦呢? 這樣的海蝦上檯時仍跳著, 所以未煮前找個碟子蓋著
蝦不是難熟的, 熟了的蝦都冇縮水, 每次打開蓋, 也是白懞懞一遍 (哈哈), 去殼的海蝦, 食得出有陣海水味? 是帶點天然的咸味.....(睬, 我講到好似牙膏咁既> <) 而且肉質一點都不會梅梅爛爛, 的確是新鮮
失禮地說, 我真的不太懂怎去拆解瀨尿蝦, 幸好這裡的老闆很好人, 佢見我成桌女生, 親自示範點拆殼添
是啖啖肉, 好滿足丫!!! 加上每隻份量都有成隻手指咁粗架, 雖然是清蒸, 但嘗到既唯獨有鮮味
食開紅磨鏡(即是扇貝)一定是蒜蓉加粉絲, 今次什麼也沒有加, 卻試到扇貝本身的鮮嫩, 絕對是無添加風味
食到最後, 主角才出場, 就是早早落了生米, 現在已經煮成粥, 熱騰騰的, 表面還有一層油, 是剛才的海鮮蒸發的精華嗎
加上生菜絲(強烈要求!!!可令粥的口感提升), 就可以享用了, 另外仲可加配料(蔥花, 蒜蓉, 菜蒲等)
個粥個味, 真是難以形容, 集合之前煮過所有海鮮/食材的精華所在, 是鮮味......肯定係, 原來整晚的重點是這個低調的「精華粥」, 食到最後都冇叫到汽水飲, 平時打邊爐早就飲下幾罐飲品了, 這個原汁原味的海鮮蒸汽火鍋, 確實係好岩想食又怕熱氣既為食之人, 嘻