2018-10-02 29 浏览
雖然話將軍澳得大商場,冇咩特色小店,但是識得搵好嘢食,其實四周都係寶,今日嚟到Popcorn 嘅pop food,就食咗個高質日式午餐。近排開始有啲秋涼,但係正午時間係街行到成身汗,點都想食返啲清爽嘅嘢食,就叫咗個溫泉蛋彩色冷蕎麥面。好大碟,起碼有兩個飯碗份量嘅蕎麥面,上面鋪滿吞拿魚粒、青瓜粒、玉子、香菇粒、魚子、壽司姜,最重要係中間有得流心溫泉蛋。魚籽咬落幾鮮甜,食得真係幾新鮮,配合蕎麥面嘅味增湯底,成件事好夾,將魚籽嘅鮮味襯托出嚟。溫泉蛋整得好滑,用嘅蛋都幾高質,幾有蛋香。香菇絲估唔到咁有香菇味道,食得出特別醃制過,有輕微蠔油味。蕎麥面可能因為過咗冷河,特別煙韌有口感,食落感覺清爽。配菜係小豌豆同紅蘿蔔粒,食得出加左少少梅子醬,酸酸甜甜幾開胃。抹茶雪糕溶得幾快,抹茶🍵醬都冇咩抹茶味,有啲失望,不過整體來講90幾蚊食咗個咁高質嘅午餐都算係幾滿意。

溫泉蛋彩色冷蕎麥面

溫泉蛋整得好滑,用嘅蛋都幾高質,幾有蛋香。

香菇絲估唔到咁有香菇味道,食得出特別醃制過,有輕微蠔油味。

蕎麥面可能因為過咗冷河,特別煙韌有口感,食落感覺清爽。

溫泉蛋彩色冷蕎麥面