2016-01-13 1927 浏览
由於男友生日,他喜歡食海鮮,所以我早一星期就打電話去訂枱。是日食飯日子係星期日,我準時晚上8:30到,但已有少許客人排隊等候入座。我到達後,即入餐廳內找侍應問他有位未?他説已經有客人埋單,等一下就有位,然後我同男友等了15分鐘,我見等候一陣既其他7-8人人客可以有位入座,我以爲自己應該很快有位吧!怎料!後來又有一班差不多10人嘅客人話訂左枱,然後他們立即可入座。我見好唔對路,便走入去找侍應問:我都等左半小時,何時有位?那個侍應又問我幾多位?貴姓?訂左幾點?然後侍應又番睇個booking list,我心諗有無攪錯呀?剛剛半小時前問你話就有位,哩一刻好似唔記得我地二人咁!真係嬲嬲地!其實好明顯係安排唒大枱多人入座 先,二人少人嘅客就要慢慢等。希望餐廳可以改善下客人入座既安排。入座後,我和男友即刻點左首爾塔,再加個人參雞粥。前菜有芽菜、白菜、泡菜及蘿白,而且問侍應可以refill。我覺得都幾好味,泡菜及芽菜唔太辣,白菜好香蔴油味。第一層有蟶子及象拔蚌仔,味道好鮮,熟嘅程度剛剛好。 第二層有帶子、北寄貝,蝦。同樣熟嘅程度剛剛好,三款都鮮甜,不過我覺得帶子沾少許豉油比較好味,因為上面加左蔥粒

入座後,我和男友即刻點左首爾塔,再加個人參雞粥。
第一層有蟶子及象拔蚌仔,味道好鮮,熟嘅程度剛剛好。

第二層有帶子、北寄貝,蝦。同樣熟嘅程度剛剛好,三款都鮮甜
,不過我覺得帶子沾少許豉油比較好味,因為上面加左蔥粒,無味道好怪。
第三層有蟹、花甲、青口、魚、南瓜及雲耳。蟹有好多膏,花甲好新鮮
,青口就細粒左啲,魚就好滑。
第四層有鮑魚、螺、大蜆、南瓜、粟米、娃娃菜、蘿蔔、冬菇及蕃薯。鮑魚唔"un",螺就無特別,大蜆味道鮮甜,但有啲沙,其他蔬菜都清淡美味,因為吸收左上兩層滴下來嘅海鮮汁。

最後就係食人參雞粥,侍應會幫我地將雞肉與骨撕開,粥內也放有蜆,而且加埋之前海鮮蒸出來嘅汁,整個粥味道很鮮甜
。未食粥之前,只係食前幾層嘅海鮮,其實我覺得唔夠飽架!幸好加左個粥底,我地二人先覺得好滿足,食唔唒個粥千其唔好浪費,我問左侍應攞外賣碗,返屋企第二朝食。

整體而言,我覺得這個首爾塔海鮮味道還可以,以鮮甜清淡為主,餐廳係主張客人食原味,不沾任何醬汁。而海鮮及其他蔬菜配菜份量比較少,而且餐牌上飲品比較少選擇,所以我飲水算了。
2015-12-27
庆祝纪念