今日差不多十一点才放工,咁啱男朋友在附近,所以我们就借系宝琳食糖水嚟见下面。 新都城地铺的甜品店一共有三间,除了小方糖还有聪嫂私房甜品和松记。偏好西式甜品的我就拣咗食小方糖喇~可能今日系平日的关系,我地唔洗排队就可以入得。店入面都几多人,大部分都系青年人,所以有啲充满朝气活力的感觉 XD 坐低咗之后,店员比了两份餐牌我地,因为有好多不同款式的甜品可以拣,一共前后两版,有选择困难症的我真系唔知食乜好!(餐牌有埋图片可以睇,想食咩一目了然)几经辛苦终于点了两款甜品,一冻一热的。在等候途中,我地倾咗阵计,但好快我地叫的嘢食就到了,大概五分钟左右啦~我点的是蓝莓雪糕刨冰($32)。刨冰好似一座山的形状咁堆砌系一齐,旁边有云呢拿雪糕、椰果同新鲜的蓝莓做配料,卖相几吸引。细致啲睇下刨冰可以见到有细细粒嘅蓝莓,食落去充满浓浓蓝莓的味道。另外,因为蓝莓刨冰有不少的碎冰,使口感提升,亦令我感觉到十分清凉的感觉(feel 到成条食道面凉凉地)。云呢拿雪糕都几好食,口感幼滑,唔知系咪太耐冇食过云呢拿味的关系觉得味道挺爽的 XD我同男朋友食咗冇几耐之后刨冰就开始溶,好快变成了水,所以要尽快食用先得。如果唔系就

(餐牌有埋图片可以睇,想食咩一目了然)

蓝莓雪糕刨冰
我同男朋友食咗冇几耐之后刨冰就开始溶,好快变成了水,所以要尽快食用先得。如果唔系就变成饮蓝莓水㗎喇~

糖不甩

我地另外仲点了糖不甩($20),一共有八粒。面头洒上了花生、芝麻等配料,味道甜甜的而且汤丸几烟韧。一开头觉得都几好,但吃了几粒后开始觉得太甜,所以最后没有吃得完。感觉如果多人食的话每人一两粒就刚刚好了!
埋单一共是$52,平均每人都系几蚊,几抵食!

P.S. 吃的时候见到附近几枱都有唔少人食椰皇炖蛋白,我谂感觉都应该几好食,下次再嚟的话可以试下

整体来说甜品的味道都几好、款式亦够多,而且平日等候时间不长,是值得一试的甜品店!
2017-08-30
$30 (宵夜)