2011-05-07
2月19日, 下午茶呢d唔上唔落時間, 唔想食咁飽, 於是就嚟咗呢度食tea. 咪睇呢度茶餐廳咁嘅格局, 原來佢地賣嘅食物都sell健康路線~ 除咗平時茶餐廳食開嘅油油膩膩多肉少菜公仔麵, 佢地仲提供多款沙律、果汁呢d清新選擇, 啱晒呀菲!::: 番茄碎蛋三文治 + 華度夫沙律 + 雪梨汁 ::: $30三文治都選用麥包, 而且只有半份, 絕對夠light! 餡料方面除咗番茄碎蛋之外仲有生菜墊底, 碎蛋唔會有過多沙律醬, 感覺健康~ 但個華度夫沙律就一般般! 其實嚴格嚟講呢個都唔係華度夫… 佢係有d生菜、蘋果、西芹呢d華度夫料, 但仲外加埋粟米、蜜瓜、蜜桃同奇異果, 又無合桃同提子乾… 極其量只能話佢係個鮮果蔬菜沙律~ 勝在夠新鮮, 味道都唔錯! 雪梨汁係鮮搾的, 仲有一層最多纖維嘅果渣浮面~ 味道清甜自然, 真係覺得自己好健康!::: 雞翼拼薯仔碎蛋沙律 + 菠蘿汁 ::: $20呢個就係一個好普通嘅下午菜餐, 雞翼只有微微煎過但係唔香口, 有少少過鹹… 薯仔碎蛋沙律名副其實只有薯仔同碎蛋, 碎蛋份量唔多, 大部分都只係食到薯仔加沙律醬, 都幾夠凍嘅.菠蘿汁好淡, 冇乜菠蘿肉, 麻麻
::: 雞翼拼薯仔碎蛋沙律 + 菠蘿汁 ::: $20
菠蘿汁好淡, 冇乜菠蘿肉, 麻麻地…
其實炮台山呢一帶都有好幾間食沙律嘅地方~ 講真呢度d沙律就唔算十分特別, 但勝在有埋果汁搭救, 啱晒一眾追求健康飲食嘅OL!