2019-09-07
一路都想試La Famille 既蛋糕,今日終於有機會同男朋友黎呢度食甜品。銅鑼灣呢間係暫時唯一一間有設座位既蛋糕店,室內裝潢高貴優雅,金黃色嘅梳化更為奪目,坐得好寬敞舒適。-La Famille 既蛋糕口味種多,睇到我眼花繚亂,呢個又想食,個個又想食😋😋。最後揀下揀下,就落左4個甜品,兩杯飲品lu~😂😂-📌Chiffon Cake - 戚風蛋糕首先要讚下佢地主打既戚風蛋糕,鬆軟而不膩、入口即化。用料比例拿捏得幾好,會用植物油取代動物油,最重要係佢地既忌廉來自日本北海道、沒有防腐劑的,可以食得新鮮又放心。-1⃣和茶三色 $54三色是日本小山園抹茶、焙茶和沖繩黑蜜作為蛋糕三色的暈紋,很有心思的顏色配搭🤩。抹茶甘香,面層一抹濃厚的抹茶醬,加上酸甜的紅桑子,不錯😋。2⃣雙重朱古力 💰54朱古力味香濃而不膩,入面既朱古力忌廉和面上既榛果朱古力脆脆配搭一流,酒香味的感覺係令我加左不少分,正。3⃣完熟日本蜜瓜 💰60夏日應季,又點少得完熟蜜瓜,粒粒清甜,透住淡淡的果香。 蜜味忌廉,賣相吸引,入口輕盈順滑,奶香味濃,冇油膩感。-📌 Bavarois - 巴伐利亞咁精緻美麗既布丁啫喱,我都忍唔住想試番個。
最後揀下揀下,就落左4個甜品,兩杯飲品lu~😂😂
📌Chiffon Cake - 戚風蛋糕
1⃣和茶三色 $54
2⃣雙重朱古力 💰54
3⃣完熟日本蜜瓜 💰60
📌 Bavarois - 巴伐利亞
咁精緻美麗既布丁啫喱,我都忍唔住想試番個。
4⃣士多啤梨巴伐利亞 💰45
呈冬甩形狀,上層是包著乾花及水果的果凍,下層是布丁。比起蛋糕會甜d,但同樣不膩,清甜既果香,值得比讚。
📌 Special Cafe - 特色咖啡
一邊食蛋糕,一邊歎咖啡絕對係捨意。
5⃣ 伯爵茶泡沫鮮奶 💰44
泡沫輕盈,清清地既伯爵茶加奶好夾,配住蛋糕飲一流!
6⃣ 沖繩黑蜜泡沫鮮奶咖啡 💰42
咖啡、黑蜜和鮮奶的比例不錯,口味很大眾,容易接受的味道。
溫馨提示:記得早點買/提前預訂呀,如果唔係你心意既蛋糕有機會賣哂架!