2013-08-18
朋友話要帶我去一個好中國feel嘅地方欣賞香港夜景。佢話餐廳訂位分兩個時段6-8pm同8-10pm。因為想食完晚飯再到樓上嘅Aqua飲嘢,所以佢訂左6-8嘅時段。北京道1号係座摩登大廈。當到達28樓,電梯門一打開,簡直難以相信眼前甘"荷里活式"嘅中國佈置。覺得自己好似電影中嘅女主角,忽然有種夢幻感。我哋張枱背面係餐廳入口,面前係落地玻璃。從坐位可以看到隔岸嘅彎仔會展。曰落後,景色更加靚。嚟依度食嘢,就要預左係食花巧同裝修,對食物味道嘅要求不能太高。無影低菜牌,所以唔係甘記得D菜名。餐前酒係甜甜地,帶點花香嘅"桂花酒"。頭盤食左"帶子西柚"和"白蘿蔔卷",無乜味道,但好精緻。跟隨嘅係"酥炸鴨肉"配簿餅,食法同片皮鴨一樣,味道ok。我哋仲點左"素菜餃"同"茴香肉餃"。餃子皮係北方款式,餡料配搭得好好,有點驚喜。因為餐後會到Aqua飲嘢,所以我哋無叫甜品。總括,依度嘅嘢食雖然係貴少少,但真係氣氛好好。周圍係中國裝飾,卻有食法國菜嘅感覺,好浪漫。
餐前酒係甜甜地,帶點花香嘅"桂花酒"。
頭盤食左"帶子西柚"和"白蘿蔔卷",無乜味道,但好精緻。
跟隨嘅係"酥炸鴨肉"配簿餅,食法同片皮鴨一樣,味道ok。
因為餐後會到Aqua飲嘢,所以我哋無叫甜品。