2009-05-28
想試既深水埗食肆實在太多,係一年前已經想一次過去食晒佢,而家終於有機會去「深水歷險」一番! 第一站係地鐵站一出既合益泰,三個人所以叫左個大既腸粉($10)同一個豬皮蘿蔔魚蛋($19)。腸粉雖然係大,但原來都唔係特別大份,兩個人都好容易食得晒。佢本身已經落左麻醬(仲要好多下),畀你自己任落豉油、甜醬同辣醬。無情地咁擠完甜醬同豉油後,三個人就唔客氣啦。正如好多人講,腸粉滑不過其實都好普通,係一般的腸粉。好食就在於佢既「奇妙醬」。麻醬又多又非常的香,混埋D其他醬到整個感覺都好好。本身諗住淨係食腸粉,但見有三個人,就叫多左個豬皮蘿蔔魚蛋。成$19咁多都有D唔抵,食完之後就更加覺得唔抵。魚蛋要辣的,但其實咖哩味唔香,魚蛋都唔彈牙。蘿蔔幾甜,普普通通,而豬皮都唔錯。下次都係淨係食腸粉得喇。埋單既時候,出面落狗屎咁。即使差唔多坐滿晒人,收錢既姐姐都叫我地坐多一陣先走,搞到我地都突一突。雖然最後都係即刻走,但都好欣賞佢親切既服務。