2018-07-02 1320 浏览
睇杂志见到台湾米苔目,类似香港嘅银针粉但口感更烟韧软糯,仲要系全人手制作,更健康,今日终于有机会黎试下。汤米苔目系列,好似车仔面,汤底 面 送 任你配搭。不过要留意返 特别推介𠮶几款粉面系冇得转米苔目架【鸭肉拼韭菜水饺米苔目】拣左方鱼汤底,有芹菜同葱(唔钟意嘅记得叫走青)汤底鲜美,韭菜饺皮薄多汁。米苔目非常软糯,真系好烟韧,就住汤食就唔会口干,有米香味,好大碗,几特别。另外叫左个【猪手饭】,原来唔系卤水猪手,系汤上嘅。呢个真系好味,猪手煮得好林好惹味,一啲都唔腥,又唔会觉得肥腻,啲皮都清得好干净,肉质好软糯,原来清汤猪手可以咁好食。老板话,黎晏啲就冇喇,真系好受欢迎。【花雕醉香猪双脆】其实系猪耳+猪唎。好大阵酒香味,但食落有香油味,系醉香但不醉人。猪耳爽口,亦都唔油腻。好值得一试【香煎脆肉饼】好似系脆炸猪肉肠,个皮真系煎得好脆,好香,热辣辣,睇落都流晒口水。【蒜蓉白肉】中辣,同川菜嘅蒜泥白肉唔同,呢个多啲好似韩式辣酱𠮶种酸辣味,好大份,五花肉薄切,肥瘦相间,仲有粉丝打底,索晒啲汁,送饭一流!饮品叫左【乌梅仙草冰】同【百香果仙草冰】,散叫就$20一杯,跟餐$15,酸酸甜甜,解辣都好。估唔

鸭肉韭菜水饺米苔目

特色猪手饭

花雕醉香猪双脆

香煎脆肉饼

蒜蓉白肉

乌梅仙草冰+百香果仙草冰

估唔到深水埗细细间台湾米苔目舖头咁有特色,冇一样菜品令我失望,可能分分钟好食过𠮶啲所谓嘅好出名嘅台湾餐厅。同埋老板态度好好,好值得黎帮衬!
2018-06-28
特色猪手饭