2016-04-16
早半個月,係一條舊街上,突然咁出現左一間好日系裝修的店面經驗話比我知,應該係間餐廳終於等到佢裝修好先發現,佢無店名係門口!!冷靜D睇,原來都係有的.....就係掛布的角落.....係唔知道佢賣咩野食,可能係過幾百的天婦羅,500蚊入場費的壽司店的心情下,我就咁拉開門,行左入去入到去的當下,就好似去左日本咁裝修非常之有日本料享的風格,而且隔音非常之好,完全無法想像門外面就係一條繁忙的大馬路發覺店中只有我一名客人,店入面就只有一個吧枱,一張4人枱食日本野的心得之一,坐吧枱包無死,所以,我毫不猶豫咁坐係吧枱的位置上了係服務員介紹過之後先知道,呢度係食魚生飯(海鮮丼)的價錢就...最低消費都係108姐...好在...最貴的的特上就298,同梅比分別就係多左蟹肉同海膽等幾種高級食材格離的係品嚐的教學....呢重做法真係有D...熟口熟面...長崎良美的我叫左最便宜的梅 之後就係等待美食的到來,而坐吧枱的好處就係起碼呢個時間唔會悶先,只係一路嘆茶一路睇住師傅料理,一路等,時間就好似特別漫長最先黎到面前的係魚生切片(三切)唔記得問師傅係咩野魚,不過應該係鱆紅魚黎(一向無相機食先習慣的小弟食完一片先記
經驗話比我知,應該係間餐廳
終於等到佢裝修好先發現,佢無店名係門口!!
入到去的當下,就好似去左日本咁
發覺店中只有我一名客人,店入面就只有一個吧枱,一張4人枱
價錢就...最低消費都係108姐...好在...
濃郁的抹茶
食左一片的魚生
魚生上面加左麻糊醬同酸汁,不過大家唔好睇到就以為D魚生好唔新鮮,要加咁多味落去食呀
其實D醬汁唔係十分之掛身,所以唔會好搶味,都重係食得到魚肉的鮮甜味,肉質結實鮮嫩,而且又不失平衡
係都幾高水準的前菜黎!!
之後再黎就係主角啦.....(心急所以手震左...SORRY)
宗像丼(梅)
呢個丼呢,D飯黏得黎又好鬆軟,係一個煮得好好的飯,上面的三文魚子,鱆紅魚,吞拿魚等等的海鮮都好新鮮,
不過,一個成功的海鮮丼就緊係唔係淨係睇呢2點啦!!!!
重要睇!!豉!!!油!!!! 同!芥!!辣!!!
佢地的芥辣呢,老實,呢個價就唔好冧會有即磨喇,不過都有加的一粒粒,爽爽地的野係入面,都幾得意
而豉油呢,師傅話都係宗像市的名物,我用筷子點左小小黎試下味,咸甜味適中之餘,黃豆味同清酒味都呼之慾出
而將芥辣同醬油混合一齊之後,芥辣的刺鼻氣味居然完然消失,加入海鮮丼中食用,
配合各類魚生帶黎的多重口感,鮮味,甜味咸味,亂中有序,十分精彩!!
重有重有,佢地中途會比D紫菜你自己做手卷食,不過D紫菜都好快淋下,所以大家要整就要快快手啦
最後,將食完紫菜的碗同魚生比返師傅呢,佢會幫你整成荼泡飯嫁
荼泡飯
108,2豌飯,連我呢個大男人都覺得OVER左小小,細食的朋友可以叫師傅整荼泡飯時比少D飯,應該會好D
環境好,食物新鮮價錢都合理,我都應該會繼續黎
题外话/补充资料:
敢係深水埗開呢D咁新奇的日式料理店的人其實唔係好多個,我相信大家都知道老闆係邊個啦....