2016-02-20 584 浏览
今日約左喺深水埗既朋友食tea , 佢喺元州街番工 介紹我食呢間西餐廳 就算3點幾 入到去都好多人, 入面裝修似係比較隋意既西餐廳 , menu有早 午 tea set , 甚至有扒 意粉 甜品 應有盡有由於3 點幾都可以點lunch , 每一日都有set好左邊d lunch set會抵d , 於是 我就點左個星期五推介既醬汁豬頸肉蛋包飯 配以特飲特濃薄荷特濃朱古力豬頸肉 夠爽口 同有少少脂肪既口感 配以咸味既醬汁 可以撈埋飯一齊食, 而飯係用蕃茄汁浸過 酸酸甜甜 上面包住薄身半熟既蛋 , 蛋夠滑 , 蛋, 飯同肉一齊食幾match . 連埋 生菜同蕃茄做伴碟都係一個不錯既西餐set lunch . 朱古力 用左好多好濃既朱古力粉沖 加以少少薄荷糖漿 , 濃味得黎又唔會甜, 都係個不錯既餐廳飲品另一個係menu推介既新派芝士溶岩蛋漿飯 有 泡菜 紫菜 韓式辣醬 餐肉 香葱芝士 上枱時首先係鐵板加左有醬汁同肉既炒飯, 跟住待應拎黎兩個碗 首先圍住白飯倒左生蛋漿 再倒芝士粒喺中間, 一倒落去 蛋漿掂到鐵板隋即香噴噴 , 將半溶既蛋漿同芝士連埋飯撈埋一齊 等多一陣就食得飯身比較軟 同泡菜紫菜
醬汁豬頸肉蛋包飯 配以特飲特濃薄荷特濃朱古力
另一個係menu推介既
飯身比較軟 同泡菜紫菜同韓式辣醬合而為一, 芝士同蛋溶入飯中令到飯山好香 再加以餐肉同香葱增加口感, 而且加上鐵板既熱度 最適合冬天食
椰汁紫米冰 好多紫米 而椰汁味 , 落左好少糖 雖則話係特飲 但就好似中式糖水一樣 都十分唔錯
食店雖然喺深水埗區, 裝修亦比較似茶餐廳。 但食物都係西餐類 而且有西餐店質素, 尤其係個鐵板飯, 希望下次有機會食下佢個dinner set同咪個甜品 !
2016-02-19