2016-11-10
年紀大了,去老蘭唔再係戰鬥格甘買醉,而係同朋友一身休悠服,揸住車仔,去享受有質素既晚餐同悠閒時光。朋友告之LKL大路旁開左新餐廳,當然要排期一試。朋友果然無介紹錯,門面已經好吸引好有格調。入內更加唔簡單,店內好大,坐位好舒適。充滿影相位,有一大corner係用大爐焗pizza,有一大corner放滿不同品種既火腿,有一大corner放滿種種見過未見過既酒,有一大corner係新鮮沙律同麵包製作,非常豐富,未開始食對眼已經飽哂。被安排左入內既座位,餐牌成本書甘厚,同樣豐富。返工已經對住好多字,原來佢地有個menu係類似「當天限定」果類野,岩食即叫!《Gorgonzola Piemontese》幾小片薄餅,幾條麵包條,配極香濃滑既香草芝士,絕對驚喜既開始。《Panzanella》呢款沙律既口味平時好少見,配料非常多。最犀利係個醬汁,質地薄薄地,酸酸甜甜,配火箭菜既小小微甘,十分開胃。《Funghi e Barbabietole》第二款以菜為主,唔同既沙律菜以外,加上磨菇同芝士。磨菇好新鮮,菇味好香濃,混入口感極豐富既羊奶芝士,甚重口味,但又停唔到口。《Margherita Pizza》Pi
Pizza 好大件,大個我塊面。上面好多芝士,熱辣辣上台,芝士仲溶緊。如果餅底再乾身少少就更佳喇。
呢個係全晚最精彩既食物,特式既「意大利粉」。佢地既粉唔係一條條,而係一粒粒。切開左一小粒粒既粉好煙韌好有咬口,增加左既表面績令佢地能夠沾上更多既醬汁,好精彩。
甜唔部分我地已經飽都唔多食得落,軟滑香濃,一個完美既句號。
精彩既悠閒美食之夜,每人五舊有找,都唔夠以前一晚clubbing,好抵。