2013-12-15
點解我同班frd會黎到呢間尖沙咀放題呢?其實真係巧合only!話說尋日同左澳洲返黎個2個frd去尖咀剪頭髮,點知剪完搵食之際撞到另一班個陣係澳洲uni同一班既香港同學仔,諗住join埋一起食佢地都OK,所以佢地就最後帶左我地黎呢度啦!一去到其實真係人山人海,星期六晚丫ma....好在就唔係等左好耐,唔係一定餓死! 15分鍾後開始叫左我地入去,其實大約既都係普通放題流水作業地先送上一大盤刺身,叫下串燒咁啦!不過原來呢度間唔中會有師傅出黎大鑼大鼓宣佈我地依家會劏吞拿魚,會有各種拖羅,唔好錯過啦!跟住之後D人就會出去排隊,當然我D frd都衝曬出去啦!不過我就對吞拿魚冇乜愛(事後佢地猛話我走寶因為拖羅真係好肥美...)不過我都出左去影低左師傅劏吞拿魚個場面,湊下熱鬧咁啦!其後仲有個經理捧住盤魚走過黎問我地,有冇興趣試下其它日本築地運送既魚呀?傻既!比左錢ga ma!平時食放題都冇呢D得意野,梗係要試試啦!佢介紹話入面有"眼仁奈,赤小雕,青雕,最攪笑係有條叫6本木! 其實我地都話唔到事邊條,最後經理揸fit,好快就大盤刺身送上! 件件都清徹透明,可能佢地本身冇乜脂肪,所以入口既味道好輕,但就好
咁我地就等啦,等等下就一人碟紅色圓形物體,心諗:唔係呱就係呢舊野,經理右話唔係,驚喜整緊,佢話呢個係special order叫我地試下先!叫青森蕃茄凍,食住先!青森蘋果我就食得多,蕃茄就未食過! 一入口係甜多過酸味,唔係一般香港蕃茄味道! 好軟稔稔同好有茄香,配上日本既芝麻醬同cream,好似食緊甜品咁,好refreshing!