2017-11-29
養生呢個term真係好吸引, 台式邊爐係大家去台灣旅行既熱點, 最近呢間台式火鍋好受歡迎, 令唔打邊爐既我都竟然心動了!!! 上次想BOOK旺角既可惜已經full左, 今次見佐敦岩岩新開左, 我就即刻要去試咯!!!!入去真係好似宮殿咁@@ 以黑漆木材作餐桌佈置, 古色古香, 充滿風味, 燈光較暗幾有氣氛, 有點似去左古裝劇場地XD火鍋湯底選擇好多, 而我就梗係揀最吸引既美人鍋同埋養生鍋, 最開心係只要一個價錢就可以試哂兩種鍋, 價錢就收取相對貴果個。美人鍋乳白色既湯底, 湯材料全部都係我既最愛, 桃膠、烏雞、南棗等等熬製而成, 桃膠係近年養顏食材既大熱, 我自己都有買黎煲, 價錢真係幾貴, 估唔到入面有好多桃膠呢, 仲有龍眼乾等, 滋潤度十足, 烏雞原隻實在令人好興奮!!!! 成隻比我一個人清哂!!!!至於養生鍋亦係足料之選, 有當歸 人蔘 金華金腿等食材, 每一啖都飲到濃郁藥膳既味道, 超滋補的說!!我一個人都飲左近6碗, 真心覺得個湯底已經足以令我回頭了!!!!!叫左唔少食材, 無論肉類定丸定餃等都係幾有特式, 肉類我就揀左雞, 佢寫嘉美雞但價錢唔貴喎, 都有成十幾件, 見隔離枱啲
叫左唔少食材, 無論肉類定丸定餃等都係幾有特式, 肉類我就揀左雞, 佢寫嘉美雞但價錢唔貴喎, 都有成十幾件, 見隔離枱啲牛都幾靚, 黎得台式打邊爐當然揀返啲特色台式食物, 我就揀左鴨血, 手打丸拼盤 蟹籽墨丸滑 新竹米粉等等, 全部都幾抵食同埋新鮮, 加埋有個咁鮮甜既湯底, 食物更加能夠煮出鮮味呢。
其中最推介一定係鴨血!!!! 本來我叫鴨血朋友都擰哂頭話唔食, 點知佢最後同我爭食!!!! 意想唔到咁彈牙!!!! 比起平時食豬紅完全係兩回事, 而且48蚊有咁多件, 好抵食~~~ 佢切呢個厚度岩岩好, 完全可以呈現到佢既韌彈, 比起一粒粒更加有咬口, 超推!!!
另外令我驚喜既仲有呢個蟹棒!!! $38 都唔會預佢係咩特別蟹柳, 嘩,估佢唔到咁鬼鮮甜, 我成日係SOGO買果啲貴價既蟹柳, 但味道都比唔上呢碟呢!!! 越普通既野更加有驚喜~
手打丸有幾款, 都幾有特色, 所以我就揀左手工丸類拼盤, 12粒共6款都可以試哂了~~ 包括左鵝肝墨魚丸黑松露蝦丸 芝士牛肉丸 墨魚丸 蝦丸 同埋梅菜豬肉丸,
最後埋單時估唔到仲有甜品送, 係獨立包裝既雪糕球呢!!
我食左既朱古力味好香濃丫!!! 反而朋友既綠茶味就甜左D~ 但有甜品食就開心仔!!
雖然埋單都三百幾蚊每人, 但個湯底同特式食材絕對令我會回頭!! 好彩佢又多左分店令我唔洗咁難book lol