2017-03-16 76 浏览
約左朋友出銅鑼灣,朋友話搵左間好特色既餐廳,出左地鐵站唔使行好耐就到的樓上餐廳,又近鵝頸橋😁上到黎,一入到餐廳,見到一張大的桌球枱,仲有個吊著既搖搖椅,感覺就好似牆上的畫放左係餐廳入面一樣。我同朋友點左2個午餐share 食😁先上凱薩沙律和華都夫沙律,凱薩沙律既煙肉咸咸地,配蔬菜好開胃又清新;個華都夫沙律原來係有芹菜粒,我好耐冇食過勒😁而且賣相非常靚😍我最鐘意飲湯,依度仲要有好少可以飲到的洋蔥湯,濃濃既洋蔥香,少少咸,再食埋甜甜既洋蔥,真係烹調得好好,非常配合。另一磨菇湯亦都帶俾我驚喜,未飲已經見到餐廳落左好多心機同材料去炮製依個湯!你會見到湯面已經係密密麻麻既磨菇粒粒,飲落都係啖啖粒粒磨菇!而且好香磨菇和忌廉味,真係好鐘意😍😍😍再黎既係香草餐包,熱辣辣再加香草牛油,簡直係香草二重奏😘炭燒肉眼扒配紅酒汁,我地叫左medium, 切開見到鮮紅色既肉眼扒核心外圍係啡色既肉眼扒外圍。咬落去時聞到炭燒既香,yummy😘另外個個係蒜香和牛粒,同樣係牛,但食法唔同,蒜味香配牛肉粒,粒粒仲好彈牙,另一種味覺感受😘野飲方面,朋友叫左個絕妙尤物,而我就叫左玫瑰花茶。水夠熱,仲要不停有粒爉燭煲熱keep住
我同朋友點左2個午餐share 食😁
再黎既係香草餐包,熱辣辣再加香草牛油,簡直係香草二重奏😘

咬落去時聞到炭燒既香,yummy😘
野飲方面,朋友叫左個絕妙尤物,而我就叫左

玫瑰花茶。

水夠熱,仲要不停有粒爉燭煲熱keep住個溫度,所以玫瑰花味好出。

再加上歐陸情懷既杯碟,視覺享受令玫瑰花茶更添美感😘
2017-03-12