2022-12-14
見好多人影餐廳嘅相,係一個打卡熱點,大家都知嘅野我就唔特別寫。今次主要寫咖啡、主食同甜品。由於我早去嘅緣故, 6:00已經開始食晚飯,而餐廳係有落場嘅時間,六點先重開,所以我入去嘅時候餐廳都算比較少人,但店員同我分享,佢哋夜晚嘅Booking係爆曬。餐廳枱與枱之間間距唔大,有少少逼,但燈光暗,氣氛係幾好。餐廳嘅擺設頗用心,到處都想打扮到像法式花園般,也會明白為何這麼多人會黎打卡。餐牌就主要係呢兩頁,有齊晒飲品、甜品、前菜、主食。價錢亦都唔會特別貴,但食物精緻,如果係男孩子的話,食完可能會有唔飽嘅感覺。畢竟呢到唔係sell大件夾抵食,係精緻。首先,我叫咗一杯Mocha,這杯Mocha選擇左要濃郁嘅朱古力香味,咖啡的苦澀相對減輕,奶味香濃。之後我叫咗一個海鱸魚配菠菜配白酒檸檬牛油汁。鱸魚嫩滑,外皮煎得香脆,份量不大,但有兩大塊魚扒,點牛油檸檬汁係特別體驗,魚油香夾雜微酸,唔會令人覺得太油膩,配菜別緻,車厘茄了皮,份外食得爽甜。最後叫左一份Adffogato,餐廳特別用心,杯放在冰格雪過,增加雪糕可以在常溫逗留的時間,而且雪糕亦都好大份,咖啡香濃, 兩者配襯相得益彰。