2017-12-28 248 浏览
今日同屋企人去銅鑼灣行街,難得嘅family day梗係要食番餐好,黎到呢間鳳城酒家食晚飯,上網查過呢間酒家都幾出名,有唔少分店,銅鑼灣呢間有上下兩層,都幾大間。加拿大龍蝦蒸窩套餐有龍蝦、沙巴龍躉、大肉蟹、順德污糟雞、手打蝦丸、小籠包、沙白蜆、蔬菜拼盤、瑤柱排骨粥底。先黎蔥花、炸蒜末、辣椒、豉油,自己調配醬汁,醬油加左炸蒜末好惹味。落左粥底就可以開始蒸野食,手打蝦丸好大大粒,蒸五分鐘就食得,口感好彈牙,蝦肉鮮味十足。大肉蟹同龍蝦一齊蒸,好新鮮,落窩時仲識郁,又係蒸五分鐘就得,龍蝦多肉又鮮甜,蟹都好新鮮,仲有蟹膏。小籠包賣哂,所以夥計幫我地換左鮮蝦餃,蝦餃都唔錯,幾大隻,皮薄餡靚。沙巴龍躉大條多肉,肉嫩鮮美,每人分到大大舊魚肉。沙白蜆雖然細細隻,但味道好鮮甜,點d醬油食更加帶出鮮味。蔬菜拼盤有南瓜、粟米、蕃薯、芋頭、菜芯,同埋雞一齊蒸,吸收左雞汁鮮味更加好食;順德污糟雞,第一次食,味道唔錯,雞肉好嫩滑。最後食精華所在嘅粥底,瑤柱咸排骨粥,粥已經煮得好綿,瑤柱同咸排骨味道已經夠鮮香,唔需要加其他調味料,食左兩碗粥非常暖肚。服務同食物都唔錯嘅酒家,下次可以試下其他分店。

加拿大龍蝦蒸窩套餐

沙巴龍躉大條多肉,肉嫩鮮美,每人分到大大舊魚肉。

沙白蜆雖然細細隻,但味道好鮮甜,點d醬油食更加帶出鮮味。

服務同食物都唔錯嘅酒家,下次可以試下其他分店。