2018-10-23 433 浏览
人的幸運是找到對的人一生一世,海鮮的幸運是找到一個好廚師👨‍🍳把食物發揮得最好供給人類食用,這就是食物最幸福既事!呢間「海幸壽司」外表唔似食肆,內裹好日本情懷!簡單壽司bar枱 更有一張大型日式風格既枱 好有風味!係bar枱附近會見到一罐自家制既梅酒 正呀!食過一次就覺得好好味🤤之後呢間變左我午膳之選😇一坐低就會有麥茶同餣蘿蔔,好甜好多汁🤤食過幾次都試過唔同既食物,全部都係有水準既!但呢間店鋪偏向魚生會較為出色😍鮭卵丼,看似親子丼,其實以鮭魚即三文魚、蟹籽等蓋在飯上,再以碗盛裝而成的丼物。五塊三文魚平均放係壽司飯上,加上蟹籽,玉子燒,簡單的鮭卵丼!我講就禁簡單啦,三文魚切得薄薄的😔厚啲會開心啲!但係新鮮鮮甜,加上三文魚油脂🤤好鐘意既味道呀!蟹籽都好新鮮,粒粒通透,卜卜聲禁爆開,口感唔錯!飯係壽司飯,調味剛剛好!加上有玉子 ,好似好少配料但啖啖都食到有料!正!👍🏽炸豬扒稻庭烏冬,豬扒雖然唔係厚身禁炸,裹上麵包糠、蛋汁、炸粉等、炸到金黃色、切成十數舊放係你面前,好香噴噴呀!加上沙律醬,酸甜味剛好,不過豬扒偏咸,但肉汁鮮嫩,係好食既,呢個炸豬扒,我都番食過三次😍真係好正!如果烏冬有等級之分,

如果烏冬有等級之分,巑岐烏冬係平常人家所食;稻庭烏冬則只有藩主、天皇等所可享用,可看出分別來!稻庭烏冬煮得剛好,不太過不太生,有口感,湯底係鮮魚湯,超鮮甜!

豬軟骨定食,配上茶碗蒸、麵鼓湯、白飯。豬軟骨份量係非常多!三大舊既肉,店員一放低,係比個量嚇親😨點食呀!講下肉質,驚喜呀!超軟淋,醬汁完全滲入哂豬肉,唔咸唔淡,加上有預辣椒🌶️微辣令整碟豬軟骨更添風味!要令豬軟骨禁腍軟入味,點整我就唔識,但一定花了唔少時間!份量多到可以同朋友開心share

鯖魚定食,包茶碗蒸、麵鼓湯、白飯。鯖魚配上蘿蔔蓉、醬汁、檸角。講下重點先-鯖魚,由於燒過唔會令條魚腥,鮮甜!無有魚味既,可以係燒過關係,較為偏乾。而且師傅起左骨,完全可以食哂成條魚!對於唔識食魚既人係好正既事😂

茶碗蒸,即日本蒸蛋。其實只是用茶杯作為容器,茶碗蒸製作與中式蒸蛋好似,配料一般有香菇、白果、魚板、雞肉、蝦等,使用日式上湯及味醂調味。呢間因為茶碗蒸係跟餐,當然唔會禁多料啦!就只有香菇,個蛋好滑好有蛋味,好好味!

整體黎講,呢間日本餐廳既水準確係唔錯,而且水準好穩定,唔會一時難食一時好食禁偏差,只有白飯,有時爛有時偏乾偏,係呢種較為唔好之後,其他都好!

環境,坐得舒服,每個座位都有cushion 禁墊住坐,唔洗坐木板禁辛苦!成個感覺都好日式
食物,水準好高!完全發揮到食物本身的味道,師傅做得太好味啦!仲好新鮮🤤
抵食,食物同價錢成正比,雖然有啲位可以做的更好,例如三文魚可以厚啲禁
衛生,食過禁多次都未見有衛生問題!食物餐具等都係乾淨既!
服務,幾好!有時吹水耐左,店員都會不斷替我們加水,並無不耐煩喔👍🏽