2022-07-09
和朋友補食生日飯, 選了比較特別的吃海鮮餐廳, 在灣仔港鐵站附近, 位置方便, 餐廳環境不錯, 我們坐卡位, 位置足夠而且夠舒適。我們選了二人套餐$768先來招牌seafood combo, 選三款海鮮, 我們選了海蝦、海蜆、小墨魚仔, 海蝦size幾大隻, 凍凍地夠爽口亦鮮甜, 頗新鮮, 海蜆對比馬尼拉蜆是較大隻, 上來時很多已脫殼, 它比較厚身, 沾了醬汁帶出鮮味, 汁料是lemon drill cream sauce不會太creamy, 幾清新不膩, 小墨魚仔細細隻又柔軟。另外還有香腸、粟米、薯仔, 多變又豐富, 最喜歡粟米和薯仔, 鮮甜又和醬汁好夾。法式煮青口 朋友喜歡吃青口, 就加$30選這小食, 結果十分值得, 白酒牛油汁甜甜酸酸, 很能引起胃口, 青口有鮮味又沒有煮得太煮, 軟嫩juicy令人吃不停。蟹肉卡邦尼扁意粉最後是飽肚的蟹肉卡邦尼扁意粉, 蟹肉已拆絲融入意粉中, 意粉軟硬適中感覺正宗, 醬汁濃郁惹味好香。二人餐還包了紅酒/白酒/汽酒, 有酒配佳餚感覺氣氛更好, 如果有個小甜品就更完美了。
我們選了二人套餐$768
法式煮青口